A kolozsvári székhelyű Transylvania Trust Alapítványt 1996-ban hozták létre műemlékvédelemben már több éve tevékenykedő szakemberek. Célja az erdélyi épített örökség védelme, az örökségvédelmi tevékenység menedzselése és egy átfogó védelmi stratégia kidolgozása.
Az alapítvány a műemlékvédelem minden területén aktív kíván lenni: egyaránt dolgozik az adatfelvétel, a műemlékvédelmi leltár, állagfelmérés, állagvédelem, helyreállítás, felújítás és karbantartás, valamint tudományos kutatás területén; tanulmányi és szakképző programokkal részt vesz a szakemberek felkészítésében; kiadványok, rendezvények segítségével próbálja a társadalom egészének értékítéletét javítani, műemlékbaráttá tenni.
tovább
AKTUÁLIS
 • Fordítóműhely a bonchidai Bánffy-kastélyban
  május 19, 2017
  A Transylvania Trust Alapítvány fordítóműhelyt hirdet egyetemi hallgatók számára. A 2017. szeptember 11–16-a között sorra kerülő műhely elsődleges célja Bánffy Miklós (1873–1950) néhány novellájának román nyelvű fordítása.
 • Épületkutatási műhely a Bánffy-kastélyban
  május 05, 2017

  A Transylvania Trust Alapítvány a Román Kulturális Alap támogatásával két egyhetes épületkutatási nyári gyakorlatot szervez a bonchidai Bánffy-kastélyban 2017. augusztus 14 – 20-a, illetve 2017. szeptember 25 – október 1-je között. A kutatások két műhelyben zajlanak: régészet és a falkutatás.

 • Nyitott Kapuk Napja a bonchidai Bánffy-kastélyban április 30-án
  április 18, 2017

  A nemzetközi Műemléki Világnap alkalmából, az ARTEC c. európai projekt keretében a Transylvania Trust Alapítvány szeretettel hív minden érdeklődőt a bonchidai Bánffy-kastélyban tartandó Nyitott Kapuk Napra.