Transylvania Trust

Az épített és természeti örökség a non-formális oktatásban, STEAM módszerekkel – továbbképzés

A Transilvania Trust Alapítvány és partnerei 2024. május 24–25. között Az épített és természeti örökség a non-formális oktatásban, STEAM módszerekkel címmel szervez továbbképzést, amelynek célcsoportja I–VIII. osztályban tanító pedagógusok, iskolán kívüli nevelési tevékenység szervezői, animátorai, ill. a téma iránt érdeklődők. A továbbképzés része egy online meeting (webinárium felületen) is, melynek időpontja 2024. május 9., 16:00 óra.

A képzés célja
A továbbképzés célja, hogy közösen feltérképezzük, milyen jó gyakorlatok léteznek itthon és a nagyvilágban a helyi természeti és kulturális örökség oktatási hasznosításában, és hogyan építhetők be ezek a jó gyakorlatok az erdélyi iskolák és civil szervezetek interdiszciplináris, jelenség-központú, kreativitást és együttműködést fejlesztő oktatási programjaiba.

A képzés kiindulási pontja az a meggyőződés, hogy a helyi természeti és kulturális örökség tökéletes terepe a STEAM megközelítésű oktatásnak, vagyis a tudomány, technológia, mérnöki tudományok, művészetek és matematika integrációjának. Ugyanakkor a helyi örökség olyan potenciális „oktatási eszköz”, amellyel megmutathatjuk az iskolai tananyag relevanciáját a való életben azáltal, hogy az örökség megértéséhez a tudományos ismereteket és a gyermekek kreativitását is segítségül hívjuk.

A kétnapos workshopon olyan tevékenységeket, játékokat ismerünk meg és dolgozunk ki a résztvevőkkel közösen, amelyek a gyermekek együttműködő és interdiszciplináris problémamegoldó képességeit fejlesztik, felfedeztetve a különböző tantárgyak által képviselt területek és a gyermekek lakókörnyezete közötti kapcsolódásokat.

A képzés háttere
A Transilvania Trust Alapítvány mindenkori törekvése, hogy a fiatal generációban megerősítse az épített és természeti örökség iránti felelősséget, fejlessze az ember és a természeti, valamint kulturális környezet közötti kapcsolatot. Úgy véljük, a hatékony non-formális oktatási tematikák nem csupán az iskolán kívül tevékenységek, de az iskolai program keretében működő Iskola másként és Zöld hét programjai során is felhasználhatók.

A STEAM-megközelítés a természettudományok (Sciences), a technológia (Technology), a mérnöki ismeretek (Engineering), a művészetek (Arts) és a Matematika (Mathematics) összekapcsolásán alapul. A tantárgyköziséget, a pedagógusok és a diákok közötti együttműködést, valamint a projektalapú tanulást helyezi előtérbe, ötvözve a természettudományokat, a humán tárgyakat, valamint a szociális és érzelmi tanulást. A STEAM ezáltal egy olyan oktatási keretet kínál, amely a kreativitást és a kritikai gondolkodást egyaránt fejleszti, miközben a diákokat az épített és természeti örökség megőrzésének felelősségére neveli.

A tevékenység lebonyolítása során a műemlékvédelem terén aktív Transilvania Trust együttműködik a Spektrum Oktatási Központtal, dr. Fenyvesi Kristóffal, a finnországi Jyväskylä Tudományegyetem kutatójával, az Experience Workshop munkatársával, valamint a Nature Education Community Center (NECC) oktatóival.

A program helyszíne a bonchidai Bánffy-kastély, valamint Kolozsváron a Transilvania Trust székhelye. A résztvevők étkeztetését és autóbuszos szállítását Kolozsvárról Bonchidára a szervezők biztosítják!
A képzésen való részvétel ingyenes.
A tevékenységek pénteken és szombaton 9:00–17:00 óra között zajlanak.

Jelentkezni az online regisztrációs űrlap kitöltésével lehet. Felhívjuk a figyelmet, hogy túljelentkezés esetén az űrlapban megadott információk, a feltöltött rövid bemutató és a jelentkezési sorrend alapján dől el a végleges részvételi lista. A résztvevők első találkozási pontja az online meeting lesz, ahol a trénerek röviden ismertetik a képzés menetét, ezt követően elküldjük a részletes programot és az előkészítő szakmai anyagokat.

Megjegyzés: a rendelkezésre álló helyek száma korlátozott.

A képzés nyelve magyar és román, fordítást biztosítunk.

Jelentkezési határidő: 2024. április 15.
A részvételi lista véglegesítése: 2024. április 25.

A képzéssel és tevékenységeinkkel kapcsolatos további részletekért kérjük, írjon az office@transylvaniatrust.ro címre.

Az esemény társtámogatója a Román Kulturális Alap (AFCN).

“A projekt nem feltétlenül képviseli az AFCN álláspontját. Az AFCN nem felel a projekt tartalmáért, eredményeinek felhasználási módozataiért. Mindezekért teljes mértékben a támogatás kedvezményezettje felel.”