Transylvania Trust

Bánffy-kastély

A bonchidai Bánffy-kastély Kolozsvártól 30 km-re található. Erdély egyik leglátványosabb főúri kastélya, mely jelenleg oktatási és kulturális központként működik, évente ötvenezer látogatót vonz.

A fénykorában Erdély Versailles-aként számon tartott kastély a 16. századtól fokozatosan épült és a 19. század közepén nyerte el végleges formáját. A Bánffy család a 14. században királyi adományként kapta a bonchidai birtokot. Építéstörténetének legjelentősebb korszakai a reneszánsz és a barokk kor, de a kastélyegyüttessé bővült főúri rezidencia a rokokó, klasszicista és neogótikus stílus emlékeit is őrzi. A 19. század elejéig a védőfalakkal és tornyokkal megerősített reneszánszkori kastélyba a hét szintes kaputornyon át lehetett bejutni. A 18. század közepén egészül ki a kastély a barokk díszudvarral, amelynek épületeiben kapott helyet a lovarda és a lóistálló. A kaputorony építőanyagából a család a közelben malmot építtetett, amelyet az 1960-as évekig a helyi közösség is használt. A 18. századi építkezések eredményeként jött létre a francia stílusú kastélykert, ezt alakítják át a későbbiekben romantikus parkká. Ennek köszönhetően a parkra néző épületrészek homlokzatát is átépítik neogótikus stílusban.

1944 előtt Erdély legszebb kastélyparkja Bonchidán volt.

A bonchidai kastélyparkról először a tizennyolcadik század közepén hallunk, amikor Bánffy Dénes, Schönbrunn és Versailles mintájára pompás franciaparkot létesített Bonchidán. A Johann Christian Erras tervei alapján készült franciapark szigorú, mértani formáival egészítette ki az épületek barokk pompáját. Szimmetrikus allék, széles teraszok, cserjék, nyesett bokrok alkották a parkot.

A tizenkilencedik században a parkot Bánffy József alakíttatta át Hermann Sámuel, majd 1831-ben László János tervei alapján. Az angliai eredetű romantikus kertrendezési stílus a szigorú franciaparkok ellensúlyozásaként jött létre. A sugárutakat és formára nyírt bokrokat kanyargós utak, bozótok váltották fel, amelyek a szabadon növő fák és növényzet összhatását keltették.

A kastélypark ma már alig idézi hajdani szépségét, a gondozás több évtizednyi hiánya miatt elburjánzott, az évszázados fákat önkényesen kivágták. Jelenleg az Erdészeti Hivatal gondozása alá tartozik.

Az épületegyüttes utolsó lakója gróf Bánffy Miklós, az avantgárd értelmiségi, aki egy személyben politikus, író, grafikus és operaigazgató volt. 1944 októberében a német megszállás elől menekülve hagyta el a kastélyt. A visszavonuló német csapatok kifosztották és felgyújtották azt, berendezése, könyvtára, valamint híres portrégalériája elpusztult. Belső tereinek gazdagságáról már csak a korabeli fényképek tanúskodnak. Az 1948-as államosítás, a nem megfelelő hasznosítás, az állagmegóvás hiánya az épületek állapotának gyors leromlásához vezetett.

A helyreállítási munkálatok megkezdését a bukaresti Művelődésügyi Minisztérium és a budapesti Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma közötti, 1999-ben aláírt egyezmény tette lehetővé. A bukaresti Művelődésügyi Minisztérium támogatta a főépület tetőszerkezetének részleges felújítását is. 2001 óta a kolozsvári Transylvania Trust Alapítvány gondozza a kastélyt, amely 2008-tól ismét a Bánffy család tulajdona. Az Alapítvány átfogó helyreállítási munkálatokba kezdett, amelyek főként az Építettörökség helyreállító szakképző program keretén belül zajlanak.

A kastély egykori konyhaépületében 2001 óta Kulturális Kávézó működik. Az alapítvány a Miklós-épületben nyitotta meg oktatási központját. A kastélyegyüttes további terei, mint az egykori kápolna, istállóépület vagy főépület kulturális rendezvények, programok helyszínei. Az alapítvány saját rendezvényein kívül (Kastélynapok, Bánffy Nap, Örökség Napok, stb.) más szervezetek, intézmények számára is teret biztosít, így a Transylvania Nemzetközi Filmfesztiválnak (TIFF), amely szabadtéri vetítéseken kívül két napot felölelő gyermektevékenységekre várja az érdeklődőket, vagy az Electric Castle fesztiválnak, melynek idején a kastély az elektronikus zene kedvelőinek otthonává válik évről évre.

A kastély mögötti park és tó kitűnő teret nyújt a piknikezésre vagy kikapcsolódásra.

Emellett konferenciák, táborok, esküvők, kulturális műhelyek és számos más rendezvény helyszíne a kibérelhető kastély.

További információk a 0040-264439858-as számon vagy az office@transylvaniatrust.ro címen.

Látogassa meg a kastély weboldalát!

Esküvő a Bánffy-kastélyban

Kérjen ajánlatot esküvőszervezésre a kastélyban

Kérjen ajánlatot más eseményszervezéshez a kastélyban