Transylvania Trust

Legyen élmény az (épített) örökség!

Műemlékvédelmi szakmai továbbképzés az épített örökség bemutatása és idegenvezetés témakörében
2024. március 6–7., Bonchida, Bánffy-kastély és Kolozsvár, Vallásszabadság Háza

A Transilvania Trust Alapítvány 2024. március 6–7. között az épített örökség bemutatása és idegenvezetés témakörökben szervez szakmai továbbképzést Bonchidán és Kolozsváron.
Az örökség megismertetése a látogatókkal, turistákkal, a mindenkori közönséggel jelentős mértékben hozzájárul az örökségi helyszínek, az építőművészet és a műemlékvédelem népszerűsítéséhez. A műemlékek újraértelmezése és beépítése a társadalom életébe az épített örökség hasznosításának egyik fontos és aktuális feladata, mely a műemlékek bemutatásával, megismertetésével kezdődik. Erdélyben egyre több visszaszolgáltatott és/vagy részben/teljesen felújított műemléképület keresi a helyét, funkcióját a kisebb és nagyobb közösségek életében, és hiteles bemutatásuk elsődleges feladat a revitalizációs folyamat során.

Jelen képzésünk célcsoportja a fiatalok, egyetemisták (művészettörténet, kulturális menedzsment stb.), kezdő idegenvezetők, de várjuk azon műemléktulajdonosokat, érdeklődőket is, akik tájékozódni szeretnének a témával kapcsolatban. Az elsősorban gyakorlati elemekre épülő workshop során a következő tematikákat érintjük: az erdélyi műemlékek revitalizációja és „láthatósága”; gyakorlati tudnivalók: szervezési kérdések, konfliktushelyzetek kezelése, figyelemfelkeltés és -fenntartás; kommunikációs technikák; a műemlékek gyerekszemmel; gyakorlati feladatok Kolozsvár belvárosában és a bonchidai Bánffy-kastélyban.

A program lebonyolítása során a műemlékvédelem terén aktív Transilvania Trust Alapítvány együttműködik a következő szakemberekkel: Furu Árpád építőmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, a Magyar Unitárius Egyház építészeti és műemlékvédelmi tanácsadója, idegenvezető; Sipos Dávid, a Házsongárd Alapítvány titkára, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem óraadó tanára, idegenvezető; Eke Zsuzsanna művészettörténész; Kiss-Tamás Ágnes kommunikációs szakember és Hegedüs Csilla, a Transilvania Trust elnöke, a bonchidai Bánffy-kastély helyreállításának és revitalizációjának vezetője.

A képzés keretében egyes workshopok magyar nyelven, mások két nyelven zajlanak, a részvétel ingyenes. A tevékenységek mindkét nap 9.00–17.00 óra között folynak. A résztvevők autóbuszos szállítását Kolozsvárról Bonchidára a szervezők biztosítják.

Jelentkezni az online űrlap kitöltésével lehet. Részletes programot és adminisztratív információkat a jelentkezési űrlap továbbítását követően küldünk a résztvevőknek e-mailen.
Megjegyzés: a rendelkezésre álló helyek száma korlátozott.
Jelentkezési határidő: 2024. február 26.

A képzéssel és tevékenységeinkkel kapcsolatos további részletekért kérjük, írjon az office@transylvaniatrust.ro címre.

Az esemény társtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap, Magyarország.