Transylvania Trust

Jelentkezési felhívás az Épített örökség helyreállító szakmai táborra

2024-ben is megszervezi hagyományos Épített örökség helyreállító szakmai táborát a bonchidai Bánffy-kastély helyreállításán és újjáélesztésén munkálkodó Transylvania Trust Alapítvány, amelyre az alábbiak szerint szívesen várja az érdeklődők jelentkezését.
Az Alapítvány 2001 óta szervez épített örökség helyreállító szakmai táborokat azzal a céllal, hogy orvosolja a műemlékvédelem területén fellépő szakember- és szakképzett munkáshiányt. Eddig 32 ország (többek között Románia, Magyarország, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Szerbia, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok stb.) több mint 3000 képviselője vett részt a programban.

A tábor időpontja:
Modul 2: 2024. augusztus 18–31.

A képzés szerkezete:

• Elméleti oktatás az első napon. A meghívott hazai és külföldi tanárok előadásait szinkrontolmács fordítja igény szerint román, magyar vagy angol nyelvre.
• Gyakorlati oktatás a következő műhelyek egyikében:
1. Kőművesség, boltozathelyreállítás és faldíszítő technikák (freskó, secco, sgraffito, stukkó, marmorino – 2 nap),
2. Hagyományos asztalosság és régi bútorok helyreállítása.

Kinek szól a program?
A szervezők főleg építész, építőmérnök, tájépítész, régész és művészettörténész hallgatók jelentkezését várják, akik gyakorlati tapasztalatot kívánnak szerezni a műemlékvédelem területén. A program ugyanakkor a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak is szól, viszont egyéb érdeklődők is jelentkezhetnek.

Miért érdemes részt venni a táborban?
A kéthetes program során a résztvevők:
• külföldi és romániai szakemberektől sajátíthatják el az épített örökség helyreállításának alapelveit és módszereit, illetve gyakorlati képzésben részesülhetnek a műhelytevékenységek során,
• aktívan részt vehetnek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában,
• találkozhatnak egyéb, a műemlékvédelemmel kapcsolatos szakmai háttérrel rendelkező (jövendőbeli) szakemberekkel, tapasztalatot cserélhetnek és bővíthetik saját ismereteiket.

A szakképzés végén a résztvevők oklevelet kapnak, amelyet egyetemi szakmai gyakorlatként is elfogadnak.

Hasznos tudnivaló:
A képzés a bonchidai Bánffy-kastélyban zajlik. A képzés időtartama 14 nap.

Jelentkezés:
• az online űrlap kitöltésével
• a bhct@transylvaniatrust.ro e-mail címen, kitöltve és elküldve a jelentkezési űrlapot.

Megjegyzés: a rendelkezésre álló helyek száma korlátozott.

A részvételi díj 350 euró/személy/modul, vagyis 1740 RON (amennyiben az összeget 2024. február 2-ig befizeti a résztvevő, 10%-os kedvezményt biztosítunk, a részvételi díj ebben az esetben 315 euró, azaz 1565 RON). A részvételi díjból a résztvevők oktatási-, szállás- és étkezési költségeit fedezzük.

Jelentkezési határidő: 2024. március 2.

A képzésekkel és tevékenységeinkkel kapcsolatos további részletekért kérjük, írjon a bhct@transylvaniatrust.ro címre.

Társtámogató a Romániai Építészek Rendje az Építészeti Illeték által és a The King`s Foundation.