Transylvania Trust

Épített örökség helyreállító szakképző program

Alapítványunk 1999 óta szervez épített örökség felújító szakképzéseket, melyek állandó helyszíne 2001 óta a bonchidai Bánffy-kastély.

A képzés célja magas szakmai színvonal biztosítása az épített örökség felújításában, és ezen belül történeti épületek helyreállításához szükséges hagyományos építőmesterségek oktatása. A szakképzés a következő elveket vallja a műemlékek helyreállítása terén: minimális beavatkozás, technológiák és anyagok kompatibilitása és helyi anyagok használata.

Az oktatás két hetes modulokból áll, amelyek során a történeti épületek helyreállításával kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt a hallgatók. Három szakmában biztosítunk képzést: kőművesség, boltozat-helyreállítás (9 nap) és faldíszítő technikák (ebből 2 nap: a fresco, a secco, sgraffito, stukkó, marmorino); kőfaragás; hagyományos asztalosság és régi bútorok helyreállítása. Az elméleti képzést nagy-britanniai és romániai egyetemek tanárai, valamint elismert szakemberek tartják szinkrontolmácsolás segítségével, a gyakorlati oktatás szintén romániai és nagy-britanniai mesterek vezetésével történik.
A műhelygyakorlatok során a hallgatók a kastély helyreállítási munkálataiban vesznek részt.
A képzésen egyetemi hallgatók (építész, építőmérnök, művészettörténész, stb.), szakmérnökök, szakmunkások, ill. más érdeklődő külföldi és hazai résztvevők vannak jelen. Eddig a program kb. 3000 hallgatója a következő országokból és államokból érkezett: Románia, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Észtország, Szlovénia, Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Albánia, Írország, Horvátország, Belgium, Finnország, Franciaország, Norvégia, Nagy-Britannia, Spanyolország, Portugália, Brazília, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Oroszország, Egyiptom, Lettország, Görögország, Ausztria, Luxemburg.

2005-ben létrejött az Épített örökség helyreállító szakképző központ a kastélyban, mely segítségével szakképző programokat, kulturális eseményeket szervezünk, és emellett tudományos kutatómunkát végzünk. A Központban szervezett programok bizonyítják, a történelmi környezet, sajátos varázsa mellett megfelelő helyszín különböző társadalmi események lebonyolítására is.

A központ stratégiájának része a helyi iskolákkal való partneri viszony kialakítása és fenntartása, környezeti ismereti, illetve gyakorlati oktatási programok szervezése érdekében. Mindezen programok mellett a központ egyetemi gyakorlatok helyszínéül is szolgál, tájépítész-, művészettörténész- és régészhallgatók számára.

Itt olvasható beszámolónk a 2023-ban rendezett képzéseinkről.

További részleteket a 2024-ben szervezendő szakképző programokról itt talál.
A program archív oldalának információi elérhetőek itt.

Programvezető: Hegedüs Csilla