Transylvania Trust

Tevékenységek / Épített örökség helyreállító szakképzés

1998-ban a British Council és a romániai Művelődési Minisztérium, felismerve, hogy azon szakmunkás réteg hiányzik Romániában, amely a történeti épületek helyreállításában hagyományos építési technikákat és építőanyagokat alkalmazni tud, felkérte a Transylvania Trust Alapítványt és az Institute of Historic Building Conservation-t (Nagy-Britannia), hogy dolgozzanak ki egy programot a probléma megoldására. Így alakult ki az Épített örökség felújító szakképző program, melynek helyszíne 1999-ben Nagy-Britannia, 2000-ben a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, majd 2001-től a bonchidai Bánffy kastély.

2005-ben avattuk fel az Épített örökség helyreállító szakképző központot, a bonchidai Bánffy kastélyban, mely 2008-ban elnyerte az Európai Unió kulturális örökség-díját és az Europa Nostra fődíját az oktatási kategóriában. A díj megítélésében elsődleges szerepet játszott a szakképző program kettős jellege: az oktatás gyakorlati része a kastély helyreállításában való részvétel által valósul meg.

A szakképzés célja a magas szakmai színvonal biztosítása az épített örökség felújításában, s ezen belül történeti épületek helyreállításához szükséges hagyományos építőmesterségek oktatása.

A szakképzés a minimális beavatkozás, a technológiák és anyagok kompatibilitása, valamint a helyi anyagok használatának elvét vallja a műemlékek helyreállításában. Az oktatás két hetes modulokból áll, amelyek során a történeti épületek helyreállításával kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt a hallgatók. Falazó és vakoló kőműves, ács valamint kőfaragó szakmákban biztosított a képzés. Az elméleti oktatást angliai és romániai egyetemek tanárai valamint más szakemberek végzik, szinkrontolmácsolás segítségével, a gyakorlati oktatás szintén helyi és nagy-britanniai mesterek vezetésével történik.

Időbeosztás
A szakképzés 2009. július 4-19. között valósult meg.

Résztvevők: A képzésen 34 diák vett részt: 14 Romániából (3 Bonchidáról), 7 Magyarországról, 10 Nagy-Britanniából és 3 Szlovákiából. Ezek közül 10 kőfaragó, 15 kőműves és 9 ács képzésben részesült.

Helyszín: Épített örökség helyreállító szakképző központ, Bánffy kastély, Bonchida.

Oktatók: a szervező Transylvania Trust Alapítvány képviselői valamint neves romániai és nagy-britanniai szakemberek. Az elméleti és gyakorlati szakemberek széles körben lefedték a különböző műemlékvédelmi szakterületeket, mint: törvénykezés, szociológia, helyreállítás, kulturális ismeretek, az épített örökség fenntartható fejlesztése.

Eredmények: A júliusi képzési modul során a hallgatók a következő feladatok megvalósulásához járultak hozzá:

  1. A főépület észak-nyugati fedélszerkezetének helyreállítása.
  2. Az istállóépület boltíves mennyezetének restaurálása
  3. A Miklós-szárny északi falának helyreállítása

A diákok, akik sikeresen vizsgáztak az oktatási modul végén diplomát kaptak, júliusban mind a 34 résztvevő átvehette az oklevelet.

Oklevelek