PROGRAMOK

A bonchidai Bánffy-kastély felújítása

április 14, 2012

A bonchidai Bánffy-kastély Erdély egyik legjelentősebb kastély-együttese. Az egykori „Erdélyi Versailles” a kilencvenes évek végére teljesen romos állapotba került. Alapítványunk megalakulása óta figyelemmel kíséri a kastély sorsát.A bonchidai Bánffy kastély rövid története


A kastély-együttes tulajdonosa Bánffy Katalin, Bánffy Miklós Marokkóban élő lánya, aki egy 2009-ben kötött koncessziós szerződés szerint a Transylvania Trust Alapítványra bízta a kastélyt 49 évre. A szerződés értelmében alapítványunk helyreállítja az épületet, és kulturális és oktatási központot hoz létre benne.
Pályázatunknak köszönhetően a World Monuments Watch 2000-ben felvette a világ 100 legveszélyeztetettebb épületének listájára. Mérete, építészeti és történelmi értéke, valamint károsodásának mértéke miatt a kastély felújítása, és használata összetett feladat, amelyet csak megfelelő hosszú távú stratégia alkalmazásával és nemzetközi együttműködéssel lehet sikeresen teljesíteni.

A helyreállítási munkálatok megkezdését a bukaresti Művelődésügyi Minisztérium és a budapesti Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma közötti, 1999-ben aláírt egyezmény tette lehetővé. A bukaresti Művelődésügyi Minisztérium támogatta továbbá a főépület tetőszerkezetének részleges felújítását. Alapítványunk 2001 óta szervezi a kastélyban a Nemzetközi épített örökség felújító szakképző programot, melynek eredményeként helyreállítási munkálatokat végeznek a hallgatók az épületeken.

A kulturális kávézó kialakítása a volt konyhaépület bástyájában 2001-ben zajlott.
2003-ban a World Monuments Fund támogatásával megvalósult a volt Miklós-kastély szerkezeti megerősítése és tetőszerkezetének elkészítése, 2004–2005-ben pedig a Kultúra 2000 keretprogramnak köszönhetően megnyílt az Épített örökség felújító szakképző központ a Miklós-kastélyban, ahol konferenciaterem, könyvtár és irodák kialakítására került sor. A Phare 2002 program segítségével sikerült részben bebútorozni és kisebb belső munkálatokat elvégezni.

2006-2007-ben szintén egy Kultúra 2000 program keretében valósult meg az istállóépület részleges felújítása, a főépületben található kápolna épületének helyreállítása, ami azóta kulturális és közösségi központként üzemel, valamit a kapuépületben két kiállítótermet hoztunk létre.

2008-ban folytatódott a Miklós-szárny belső tereinek helyreállítása, így került sor a bástyában szálláshelyek berendezésére, valamint hőközpont és fűtőtestek beszerelésére, így már egész évben használható az épület.
Ez az év nagy jelentőséggel bírt az Alapítvány életében ugyanis a bonchidai Bánffy kastélyban működő Nemzetközi épített örökség helyreállító szakképző központ 2008 júniusában elnyerte az Európai Unió kulturális örökség-díját, mely egyben az Europa Nostra fődíja is az oktatás kategóriában.

2009-ben a főépület tetőszerkezetének részleges felújítása zajlott és az elkezdett munkálatok befejezése a Miklós-épületben és annak külső falain. 
2010-ben került sor a Malom-épület részleges helyreállítására a Norvég Alap támogatásának köszönhetően.
Ugyanakkor 2011-ben a kapuépület falazatának megerősítésén és a főépület romantikus (neogótikus) szárnyának tetőszerkezetén dolgoztak.

A program célja a kastély teljes felújítása, amely hagyományos módszerekkel és építőanyagokkal, nemzetközi összefogással és példás tervezői-kivitelezői együttműködéssel történik. Példát szeretnénk mutatni az épített örökség fenntartható fejlődéséről, a szakszerű, de ugyanakkor szokatlan elemeket felvonultató helyreállításról, valamint a társadalmi támogatás kényszerítő erejéről.

 

Programvezetők
Hegedüs Csilla

CÍMKÉK
Bánffy-kastély
Torockó

Betűméret nagyítás
Elküldöm e-mailben
Kinyomtatom

MEGOSZTOM