Transylvania Trust

A bonchidai Bánffy-kastély felújítása és oktatási tanműhelyként való hasznosítása

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott pályázatunk célja a főépület szerkezeti megerősítése, és a neogótikus szárny felújítása, illetve az egykori hintószín felújítása és oktatási tanműhelyként való hasznosítása.

A főépület teljes szerkezeti felújítása nagyon nagy kihívást jelent, hisz az elmúlt 65 esztendőből 40-et fedetlenül állt, falai károsodtak, boltozatai beomlottak. Ez a munka megmenti a kastélyt az összeomlástól, és lehetőséget teremt arra, hogy további támogatások által az egész kastélyt fel lehessen újítani.

A nyugati szárny teljes felújítása egy Bánffy Miklós-emléktér létrehozását is ígéri, amelyben a látogatók megismerkedhetnek a transzilvanizmus fogalmával, Magyarország külügyminiszterének és az Operaház intendánsának munkájával, az Erdélyi történet c. trilógia megírásának körülményeivel, de az erdélyi magyar kulturális élet megszületésének, intézményei működésének kihívásaival is. Természetesen bemutatnánk a Bánffy-család több mint 700 éves bonchidai jelenlétét is. A Bánffy-kastély napjainkban az irodalmi turizmus jelentős célpontja, hiszen több Bánffy-mű leírásaiban is szerepel. Bánffy Miklós az Erdélyi történet c. trilógiában az események helyszínéül idézi meg e teret. Patrick Leigh Fermor angol utazó felkeresi a kastélyt, és később az Erdők s vizek közt c. kötetében érzékletesen leírja a látottakat – ezek az olvasmányélmények indítják útra látogatóink zömét.

Az emeleten a Bánffy család számára a korabeli állapotot rekonstruáló szalonokat, reprezentatív tereket fogunk berendezni, amelyek majd nyitva állnak a látogatók előtt is.

A jelenlegi díszudvar volt kocsiszínében a felújítás után díszbútorasztalos, hagyományos ács, asztalos és bútorrestauráló oktatóműhelyt hozunk létre.

Jelen felújítási projekttel kapcsolatos további információkat honlapunkon a hírek menüpontban, valamint a kastély FB-oldalán talál.