Transylvania Trust

2022-es tevékenységi beszámoló

A 2021-es év korlátozásai és szigorú egészségügyi előírásai után, az idéntől visszatértünk a Bánffy-kastély helyreállítására irányuló tevékenységeink, valamint az örökségvédelem fontosságának tudatosítása érdekében szervezett programjaink és rendezvényeink megszokott, hagyományos módon való megszervezésére.

2019-ben indult és idén fejeződött be az a nagyszabású felújítási munka, amely a bonchidai Bánffy-kastély főépületének szerkezeti megerősítését tette lehetővé. 70 év után először került ablak a főépületre, a nyugati, neogótikus homlokzaton pedig fatokos, homokfútt ablaküvegek idézik a kastély 100 évvel korábbi pompáját.

Idén először szerveztünk gyerektábort, melynek témája a kastély környezeti megismerése volt. A „Nagyító alatt az örökség” elnevezésű 5 napos táborban a gyerekek szakemberek segítségével vizsgálták a kastélyparkban élő növény- és állatfajokat. A foglalkozásokkal az értő, érző, épített és természetes környezetük iránt felelős fiatalok nevelésére törekedtünk.

Augusztusban ismét megszerveztük az immáron 21 éve tartó épített örökség helyreállító szakképzéseinket. A kéthetes táborok keretében a résztvevők a hagyományos építőmesterségek elsajátítása mellett aktívan részt vesznek a kastély felújításában is. Eddig már több, mint 3 ezren vettek részt táborainkban a világ 32 országából.

Tavasszal és ősszel egy-egy nyílt nappal gazdagítottuk programkínálatunkat. Az őszi nyílt napunk keretében a már megszokott gyerek- és felnőtt kulturális programjainkon túl megnyitottuk az ARTECH európai uniós projekt keretében megvalósított Experience Roomot is, amely a kastélyról készült archív fotók és rövid animációk ötvözésével mutatja be egy képzeletbeli grófi család mindennapjait.

Októberben új évfolyammal indult a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel együttműködésben szervezett kétéves szakmérnöki oktatási program, a Folyamatos szakképzési és szakmai fejlesztési program az épített örökség védelme és felújítása témakörében, amelyre 30 posztgraduális hallgató iratkozott be. A posztgraduális oktatási program a hazai épített örökség védelméhez, az elhanyagolt, romos állapotú műemléképületek szakszerű felújításához értő szakemberek képzésére fókuszál.

Egynapos gyerekprogramjaink (Örökség Napok Gyerekeknek) is megszervezésre kerültek az idén. Az interaktív eseményen nonformális oktatási módszerek segítségével ismerkedhettek meg a gyerekek a Bánffy család és bonchidai kastélyuk történelmével, mindennapjaival. Vezetett séta során követhették a kastély építéstörténetét, betekinthettek a historikus táncok világába, valamint rajz- és kézműves tevékenységgel zártuk a napot.

Elindult az Európai Unió Kreatív Európa programja által társfinanszírozott SOS Heritage nemzetközi projekt is, amelyen olaszországi, szerbiai és ausztriai partnerekkel együttműködve dolgozunk. Tevékenységeink három jól meghatározott cél köré összpontosulnak: 1. a digitális tartalomkészítés és kommunikáció jó példáinak felfedezése, megosztása és tesztelése; 2. egy webes alkalmazás kifejlesztése, amely segít a kockázatértékelésben és kockázatkezelési tervek elkészítésében; 3. egy online tanfolyam kidolgozása, melynek célja a kulturális örökség törékenységének tudatosítása és az örökség helyes kezelése.

Az Európai Unió által társfinanszírozott projektünk, az ARTECH is lezárult 2022 decemberében. Ennek keretein belül megszerveztük a Crafting Stories nemzetközi kreatív alkotótábort Spanyolországban, Albániában és Romániában, illetve online workshopokat tartottunk kulturális menedzserek részére. Az alkotótáborok során elkészült műalkotásokból vándorkiállítást szerveztünk, amely bejárta Európa nagyvárosait, többek között Madridban, Szegeden, Berlinben és Strasbourgban is megcsodálhatta a nagyközönség.

Éves tevékenységeinket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.