Transylvania Trust

Experience Room művészeti installáció

Szombaton, 2022 október 22-én a bonchidai Bánffy-kastély ismét tárt kapukkal várta a történelem és a műemlékek, a komolyzene, valamint a kultúra iránt érdeklődőket. A Nyílt Napon sor került az Arts, Rediscovery, Traditions, Eclectic, Contemporary, Heritage – ARTECH európai projekt részeként létrehozott Experience Room művészeti installáció megnyitójára, a projekt nemzetközi partnereinek jelenlétében.

A kiterjesztett és virtuális valóságban rejlő lehetőségekkel élő Experience Room egyedi élményben részesíti a látogatókat: a kastély kilenc archív felvételéből kibontakozó animációk segítségével megidézi a múlt hangulatát egy képzeletbeli nemesi család életének pillanatain keresztül, amelyet a kastély könyvtárának virtuális látványa egészít ki.

A megnyitót egy klasszikus zenei koncert követte, Alexandra Făgărășan (zongora), Adela Hania Moldovan (cselló) és Mihai Oșvat (brácsa) előadásában. A koncert során elhangzott a gróf Bánffy Miklós által szerzett „Pas Banale” keringő Daniel Patrick Cohen átdolgozásában, valamint Cohen saját és egyéb zeneszerzők (Grieg, Sosztakovics, Mendelssohn-Bartholdy) művei.

A látogatók egyszerre több kiállítást is megtekinthettek a kastélyban: megcsodálhatták Kalló Angéla több mint húsz évvel ezelőtt készített, az előrehaladottan romos állapotú Bánffy-kastélyt dokumentáló fényképeit (Nutricia), a Kolozsvár környékén fellelhető épített örökségi értékeket bemutató Szamos-menti kastélyok és várak c. kiállítás pannóit, valamint a Crafting Stories kiállítás művészeti installációit, amelyek a 2021-ben szervezett alkotótábor során jöttek létre. A már megszokott vezetett séta sem maradhatott el, amely során a látogatók megismerhették a kastély történetét és fennmaradt értékeit.

A kiállítások megtekinthetők naponta a bonchidai Bánffy-kastélyban, nyitvatartási időben, az Experience Room pedig szombatonként 10:00 és 16:00 óra között látogatható.

 

Az eseményt az Európai Unió Kreatív Európa programja és a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap támogatta.