Transylvania Trust

Patrimoniul construit și natural în educația non-formală, prin metode STEAM – workshop de formare

Fundația Transilvania Trust și partenerii săi organizează în perioada 24-25 mai 2024 un workshop de formare cu titlul Patrimoniul construit și natural în educația non-formală, prin metode STEAM adresat educatorilor din învățământul primar și gimnazial (clasele I-VIII), organizatorilor și animatorilor de activități extrașcolare, precum și tuturor celor interesați de temă. Workshop-ul de formare include și o întâlnire online (webinar) ce va avea loc în data de 9 mai 2024, de la ora 16:00.

Scopul workshop-ului de formare este de a identifica, împreună cu participanții, bunele practici existente în țară și străinătate privind utilizarea patrimoniului natural și cultural local cu scop educațional, precum și de a explora modalitățile și posibilitățile de integrare a acestor bune practici în programe educaționale interdisciplinare, bazate pe fenomene și pe dezvoltarea creativității și cooperării, organizate de școlile și ONG-urile transilvănene.

Punctul de pornire pentru organizarea workshop-ului este convingerea că patrimoniul natural și cultural local constituie un mediu perfect pentru abordarea educațională STEAM, adică pentru integrarea științelor, tehnologiei, ingineriei, artelor și matematicii. În același timp, patrimoniul local are capacitatea de a deveni un „instrument didactic” pentru demonstrarea relevanței informațiilor însușite la școală și folosirea acestora în viața reală, fiindcă pe parcursul cunoașterii și înțelegerii importanței patrimoniului ne bazăm pe cunoștințele științifice anterioare și creativitatea copiilor.

Pe parcursul celor două zile ale workshop-ului vom explora și dezvolta, împreună cu participanții, activități și jocuri care dezvoltă abilitățile copiilor pentru rezolvarea problemelor în mod cooperativ și interdisciplinar, descoperind punctele de întâlnire dintre domeniile abordate în sălile de clasă și mediul înconjurător în care trăiesc copiii.

Motivația organizării workshop-ului
Unul dintre scopurile principale ale Fundației Transilvania Trust este de a stimula în rândul tinerei generații dezvoltarea simțului de răspundere față de patrimoniul construit și natural, precum și de a îmbunătăți relația dintre om și mediul natural și cultural. Considerăm că tematicile eficiente din punct de vedere al educației non-formale pot fi integrate nu doar în activitățile extrașcolare, ci și în programele de tip „Școala altfel” și „Săptămâna verde” din cadrul programului școlar.

Abordarea STEAM se bazează pe integrarea științelor naturale (Sciences), a tehnologiei (Technology), a cunoștințelor inginerești (Engineering), a artelor (Arts) și a matematicii (Mathematics). Aduce în prim plan interdisciplinaritatea, colaborarea dintre profesori și elevi și învățarea bazată pe proiecte, combinând științele naturale și cele umaniste, precum și educația socio-emoțională. STEAM oferă astfel un cadru educațional care dezvoltă atât creativitatea, cât și gândirea critică, încurajând în același timp copiii să adopte o atitudine responsabilă față de conservarea patrimoniul construit și natural.

În derularea programului, Fundația Transilvania Trust, activă în domeniul protecției monumentelor istorice, colaborează cu Centrul Educațional Spektrum, cu dr. Kristóf Fenyvesi, cercetător la Universitatea din Jyväskylä, Finlanda și membru al grupului Experience Workshop, precum și cu educatorii de la Nature Education Community Center (NECC).

Programul va avea loc la Castelul Bánffy din Bonțida și la sediul Fundației Transilvania Trust din Cluj-Napoca. Mesele și transportul cu autocarul de la Cluj la Bonțida vor fi asigurate de organizatori!
Participarea la workshop este gratuită.
Activitățile se vor desfășura vineri și sâmbătă, între orele 9:00-17:00.

Înscrierile se fac online, prin completarea formularul de înregistrare. Vă rugăm să rețineți că în cazul depășirii numărului de locuri disponibile, lista finală a participanților va fi decisă pe baza informațiilor furnizate în formular, a scurtei prezentări încărcate, precum și a ordinii de înscriere. Prima întâlnire a participanților va fi online (webinar), unde trainerii vor prezenta succint workshop-ul, după care se va trimite programul detaliat împreună cu materialele pregătitoare.

Atenție! Numărul de locuri disponibile este limitat.

Limba de desfășurare a workshop-ului este maghiară și română, cu asigurarea traducerii.

Termen de înscriere: 15 aprilie 2024.
Finalizarea listei participanților: 25 aprilie 2024.

Pentru mai multe detalii privind workshop-ul de formare și activitățile noastre, vă rugăm să ne contactați la adresa office@transylvaniatrust.ro.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”