Transylvania Trust

Sprijinirea lucrărilor de restaurare a Castelului Bánffy

În procesul de restaurare a Castelului Bánffy din Bonțida, salvarea clădirilor a fost și rămâne o prioritate, iar în prezent remiza de trăsuri este singura parte neacoperită și puternic a uneia dintre cele mai frumoase curți de onoare din Transilvania, fiind în pericol de a se prăbuși în curând, dacă nu se intervine asupra ei. Datorită sprijinului acordat de Fondul Bethlen Gábor din Ungaria, procesul de salvare a fostei remize a fost început în iunie 2023. Primul pas este punerea în siguranță a clădirii din punct de vedere structural, urmat de restaurarea arhitecturală și de amenajarea unui atelier educațional.

Contextul proiectului
Fundația Transylvania Trust oferă deja din 2001 cursuri de formare în domeniul meseriilor tradiționale în construcții la Castelul Bánffy din Bonțida. Studenți universitari și muncitori calificați din domeniul construcției învață aici metodologia restaurării monumentelor istorice, arheologi și istorici de artă participă la ateliere practice, pe lângă care are loc instruire în sculptură în piatră, dulgherie, restaurare de bolți, tâmplărie tradițională etc. Până în prezent, la programele noastre educaționale au participat în jur de 3000 de persoane din 32 de țări din întreaga lume. În 2008, Fundația a primit premiul Europa Nostra pentru educație prin restaurare – restaurare prin educație, principiu promovat în programele educaționale ale Fundației. Datorită predării meșteșugurilor tradiționale în construcții, esențiale pentru restaurarea patrimoniului construit, până în prezent s-a restaurat clădirea fostei bucătării care găzduiește camerele, bucătăria și sala de mese a centrului educațional din castel, precum și cafeneaua culturală. Am reușit să renovăm aproximativ 60% din clădirea Miklós care găzduiește sala de conferințe a centrului educațional și locuințele profesorilor. De asemenea, am reușit să acoperim clădirea principală și, tot datorită unui sprijin financiar din partea Fondului Bethlen Gábor, am finalizat consolidarea structurală și punerea în siguranță a clădirii principale, începând și renovarea completă a aripii de vest. Ca urmare, după 70 de ani clădirea principală are în sfârșit ferestre, iar în aripa de vest am amenajat expoziția Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy dedicată vieții și operei contelui Miklós Bánffy.

Obiectivele proiectului
În urma restaurării remizei de trăsuri, aceasta va găzdui un atelier de formare pentru artizani de mobilier, dulgheri și tâmplari tradiționali, precum și restauratori de mobilier. Până acum, atelierul funcționa parțial în clădirea grajdurilor, însă, conform planurilor inițiale, locația finală a atelierului va fi remiza de trăsuri restaurată. Grupul țintă al atelierului va fi constituit din elevii programelor educaționale derulate de Fundația Kallós Zoltán din Răscruci și Fundația Culturală Téka din Gherla, elevii liniei vocaționale a Colegiului Reformat din Cluj și studenți universitari maghiari din Bazinul Carpatic. Există o cerere foarte mare pentru aceste meserii pe piața muncii din Transilvania, în prezent neexistând programe de formare în aceste domenii. Ca urmare, formarea oferită nu numai că ar îmbunătăți competențele profesioniștilor din domeniu, ci ar contribui și la o îmbunătățire calitativă semnificativă a restaurării monumentelor istorice din Transilvania.

Sponsor: Fondul Bethlen Gábor, Ungaria