Transylvania Trust

Atelierele meseriilor tradiționale: program de formare profesională în restaurarea monumentelor istorice

Scopul principal al Fundației Transylvania Trust este protejarea, îngrijirea și restaurarea patrimoniului arhitectural al Transilvaniei. De 22 de ani, Fundația organizează în fiecare vară tabere de restaurare a monumentelor istorice, precum și ateliere de cercetare sau creative pentru a promova patrimoniul cultural material și imaterial al regiunii și pentru a atrage atenția asupra diversității culturale și etnice a Transilvaniei. Pentru activitățile sale educaționale, Fundația a primit în 2008 Premiul Europa Nostra, cel mai prestigios premiu european de conservare a patrimoniului, iar în 2020 Premiul Administrației Fondului Cultural Național.

Scopul proiectului „Atelierele meseriilor tradiționale: program de formare profesională în restaurarea monumentelor istorice” este conservarea și valorificarea patrimoniului imaterial prin perpetuarea tehnicilor și metodelor aferente meseriilor tradiționale de construcții. Prin dezvoltarea abilităților practice, proiectul accentuează importanța patrimoniului construit, în același timp susținând și conservarea meșteșugurilor tradiționale.

În cadrul sesiunilor de formare, participanții dobândesc cunoștințe teoretice și abilități practice legate de protejarea mediilor istorice, compatibilitatea diferitelor materiale și metode, precum și restaurarea patrimoniului. Cursurile teoretice sunt predate de experți și reprezentanți recunoscuți ai universităților din România și străinătate. Instruirea practică are loc în cadrul unor ateliere cu predare în domeniile restaurare de bolți, zidărie, tencuieli decorative, dulgherie, tâmplărie și restaurare de mobilă tradițională, unde studenții participă activ la lucrările de restaurare ale castelului.

Ca rezultat al programului, vor fi create trei videoclipuri pentru a servi ca materiale suplimentare pentru profesioniștii care lucrează în domeniile zidăriei, tâmplăriei și tencuielii decorative. În aceste videoclipuri, experți cu zeci de ani de experiență prezintă rețetele de mortar utilizate pentru diversele tehnici de tencuire, rețete cu etapele de pregătire a suprafețelor istorice pentru lucrările de zidărie și rețete pentru realizarea îmbinărilor de lemn.

Co-Finanțator: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)

 

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.”