Transylvania Trust

Szamos-menti kastélyok és várak művészettörténeti kutatása

A Szamos-menti kastélyok és várak kutatása és népszerűsítése 2019 óta szerepel a Transylvania Trust Alapítvány programjai között, célunk a figyelem ráirányítása az épített örökség e szeletére.

2020-ban létrehoztunk egy pannókiállítást Szamos-menti kastélyok és várak 1# címmel, mely tizenegy, népszerű és kevésbé közismert Kolozs megyei műemléket mutat be, többek között a kolozsborsai Bánffy-kastélyt, a dobokai Rhédey-kúriát, a válaszúti Bánffy-kastélyt vagy a szentbenedeki Kornis-kastélyt. 2021-ben hat helyszínen mutattuk be Kolozs megye-szerte a kiállításunkat: Bánffy-kastély, Bonchida; Kallós Zoltán Alapítvány, Válaszút; Néprajzi Múzeum szabadtéri részlege és belvárosi épületének udvara, Kolozsvár; Bánffy-kastély, Kolozsborsa; Kolozsvár központja.

A program folytatása és bővítése során az idei év végén újabb három épület művészettörténeti kutatását végezte el Eke Zsuzsa művészettörténész. A bethleni (Beszterce-Naszód megye) Bethlen-kastélyok, a zsibói (Szilágy megye) Wesselényi-kastélyokról szóló anyagokat mielőbb publikáljuk a bővített kiállítás keretében.