Transylvania Trust

Jelentkezési felhívás

A bonchidai Bánffy-kastély helyreállításán munkálkodó Transylvania Trust Alapítvány 2022-ben is megszervezi Bonchidán az Épített-örökség helyreállító szakmai tábort, amelyre szívesen várja az érdeklődők jelentkezését.

Az Alapítvány 2001 óta szervez épített-örökség helyreállító szakképzést, azzal a céllal, hogy orvosolja a műemlékvédelem területén fellépő szakember- és szakképzett munkáshiányt. Eddig 32 ország (többek között Románia, Magyarország, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Szerbia, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, stb.) több mint 3000 képviselője vett részt a programban.

Kinek szól a program?
A szervezők főleg építész, építőmérnök, tájépítész, régész és művészettörténész hallgatók jelentkezését várják, akik gyakorlati tapasztalatot kívánnak szerezni a műemlékvédelem területén. A program ugyanakkor a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak is szól, viszont egyéb érdeklődők is jelentkezhetnek.

Táborok időpontja
1. Tábor: 2022. július 31 – augusztus 13.
2. Tábor: 2022. augusztus 14 – 27.

Miért érdemes részt venni a táborban?
A kéthetes program során a résztvevők:
– külföldi és romániai szakemberektől sajátíthatják el a helyreállítás alapelveit és módszereit, illetve a gyakorlati képzésben részesülnek a műhelytevékenységek során,
– aktívan részt vehetnek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában,
– találkozhatnak egyéb, a műemlékvédelemmel kapcsolatos szakmai háttérrel rendelkező (jövendőbeli) szakemberekkel, tapasztalatot cserélhetnek és bővíthetik saját ismereteiket.

A hallgatók oklevelet kapnak, amelyet egyetemi szakmai gyakorlatként is elfogadnak.

A képzés szerkezete
– Elméleti oktatás az első napon. A meghívott hazai és külföldi tanárok előadásait szinkrontolmács fordítja román, magyar és angol nyelvre.
– Gyakorlati oktatás a következő műhelyek egyikében:
1. Kőművesség, boltozat-helyreállítás (6 nap) és faldíszítő technikák (fresco, secco, sgraffito, stukkó, marmorino – 2 nap),
2. Hagyományos asztalosság és régi bútorok helyreállítása.
3. Kőfaragás (Csak a 2. táborban)

Hasznos tudnivaló:
A képzés a bonchidai Bánffy-kastélyban zajlik. A résztvevők szállását és étkezését szintén a kastélyban biztosítjuk, melyet a részvételi díj fedez.

Jelentkezés:
– az online űrlap kitöltésével, vagy
– a bhct@transylvaniatrust.ro e-mail címen, kitöltve és elküldve a jelentkezési űrlapot: BHCT2022_Jelentkezesi urlap.

Megjegyzés: a rendelkezésre álló helyek száma korlátozott.
A részvételi díj 300 euró/személy/modul, (az összeg a hallgatók oktatási-, szállás- és étkeztetési költségeinek fedezéséhez való hozzájárulást jelenti).

Bejelentkezési határidő: 2022. április 29.

A képzésekkel és tevékenységeinkkel kapcsolatos további részletekért kérjük, írjon a bhct@transylvaniatrust.ro címre.

Tisztelettel,
AVRAM Adela Luiza
Ügyvezető igazgató
Transylvania Trust Alapítvány