Transylvania Trust

Beszámoló

Az idén 25 éve fennálló Transylvania Trust Alapítvány állandó programjai és időszakos projektjei révén az erdélyi műemlékvédelem egyik meghatározó szereplőjévé vált. A világjárvány közepette is igyekeztünk tevékenységeinket fenntartani.

A Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel együttműködve szervezett Épített örökség felújításra szakosító posztgraduális képzés előadásai 2021-ben az online térbe költöztek, a szakmai kirándulások és a kötelező, nyári szakmai gyakorlat személyes jelenléttel valósultak meg. Jelenleg 30 hallgató (építész és mérnök) vesz részt az oktatában, akik a jövőben hozzájárulhatnak az erdélyi épített örökség védelméhez, az elhanyagolt, romos állapotú műemléképületek szakszerű felújításához.

A bonchidai Bánffy-kastély helyreállítása és hasznosítása 2000 óta az Alapítvány feladata, a 2019 óta zajló nagyszabású projekt keretében idén a főépület keleti bástyájában zajlott egy komplex boltozat-visszaépítés, miközben a tavasszal ablakokkal bezárt nyílások szerkezeti javítását is elkezdtük. 70 év után először került ablak a főépületre, a nyugati, neo-gótikus homlokzaton pedig fatokos, homokfútt ablaküvegek idézik a kastély 100 évvel korábbi pompáját. Emellett nekifogtunk az egykori hintószín szerkezeti megerősítéséhez is.

Torockón 1996 óta működtetjük Értékvédő programunkat, melynek eredményeként a falu Erdély egyik ékkövévé, a kulturális turizmus kiemelt célpontjává vált.

Idén a nagy érdeklődésre való tekintettel, a meghirdetett két helyreállító szaktábor helyett, hármat szerveztünk meg. Ezen alkalmakkor a bonchidai Bánffy-kastély oktatási építőteleppé válik, sajátos keretet biztosítva a hagyományos építőmesterségek oktatásának és népszerűsítésének. A két hétig tartó interdiszciplináris táborok célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása, a minőségi helyreállítás szorgalmazása.

A Kulturális ökoturizmus fejlesztése az Erdély-Szamos Kistérségben, Bonchida, Kolozsborsa, Szék és Borsaújfalu községekben c. projekt eredményeként átadtuk a közösségnek az applikáció formájában kidolgozott biciklis- és gyalogos túrákat, ugyanakkor 20 db. felnőtt és gyermekkerékpár beszerzésére is sor került, melyek bérelhetők a kastélynál.

Tavasszal készült el a Szamos-menti kastélyok és várak c. kiállításunk, mely tizenegy népszerű és kevésbé közismert Kolozs megyei műemléket mutat be, célja a figyelem ráirányítása az épített örökség e szeletére. A kiállítást hat helyszínen mutattuk be megye-szerte: Bánffy-kastély, Bonchida; Kallós Zoltán Alapítvány, Válaszút; Néprajzi Múzeum szabadtéri részlege és belvárosi épületének udvara, Kolozsvár; Bánffy-kastély, Kolozsborsa; Kolozsvár központja.

Az Európai Unió által finanszírozott projektünk, az ARTECH bizonyos programpontjait is sikerült megvalósítanunk: a Crafting Stories nemzetközi kreatív alkotótábort három országban (Spanyolország, Albánia, Románia) és online workshopokat kulturális menedzserek részére.

Kulturális események tekintetében szegényebb volt 2021 a szigorú járványügyi szabályok miatt, de így is sor kerülhetett szeptemberben a Nyitott kapuk napjára a kolozsborsai Bánffy-kastélyban, valamint októberben egy örökség-napra zeneiskolás tanulóknak.