Transylvania Trust

2023-as tevékenységi beszámoló

A 27 éve fennálló Transylvania Trust Alapítvány idén is számos kulturális és szakmai programot szervezett, melyekről az alábbiakban lehet részletesebben olvasni.

A bonchidai Bánffy-kastély helyreállításán és hasznosításán 2000 óta dolgozunk. Tavaly zárult le az a nagyszabású helyreállítási projekt, amelynek keretében sor került a főépület szerkezeti megerősítésére és a nyugati, neogótikus szárnyának részleges restaurálására. Idén tavasszal a nagyközönség számára is megnyitottuk a nyugati épületszárnyban berendezett Bánffy Miklós Erőterei c. állandó kiállításunkat, amely interaktív eszközökkel mutatja be a Nagyúr sokoldalú személyiségét.
Júniusban pedig elkezdődött az egykori hintószín felújítása, amelyben az építészeti helyreállítás után oktatási tanműhelyt rendezünk be.

Tavaly ősszel új évfolyammal indult a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel együttműködésben szervezett kétéves szakmérnöki oktatási program, a Folyamatos szakképzési és szakmai fejlesztési program az épített örökség védelme és felújítása témakörében, amelyre 30 posztgraduális hallgató iratkozott be. A kétéves szakmérnöki oktatásra legközelebb jövőre lehet újra jelentkezni.

Már 22 éve szervezünk Bonchidán épített örökség helyreállító szakképzést azzal a céllal, hogy orvosoljuk a műemlékvédelem területén fellépő szakember- és szakképzett munkáshiányt. A program keretében eddig 32 országból több mint 3000 résztvevőt fogadtunk.
A két hétig tartó interdiszciplináris táborok célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása. Idén összesen három Épített örökség helyreállító szakképző programot tartottunk a bonchidai Bánffy-kastélyban, az első táborra áprilisban, a másik kettőre pedig augusztusban került sor.
Az első, tavaszi táborban olyan építőipari szakmunkások vettek részt, akik szeretnének elhelyezkedni a műemlékhelyreállítás területén. E tavaszi tábor esetében főként a gyakorlati oktatásra, azon belül pedig a boltozathelyreállításra fektettük a hangsúlyt. A munka négy tapasztalt gyakorlati oktató vezetésével folyt.
Az augusztusi táborok kivált egyetemi hallgatóknak (építészek, építőmérnökök, tájépítészek, régészek, művészettörténészek stb.) és az építőiparban dolgozóknak szóltak, de szívesen fogadtunk más területről érkező érdeklődőket is. A nyári táborokban négyféle gyakorlati műhelymunkán lehetett részt venni: kőműves, ács, asztalos és díszvakolás.

Ebben az évben ismét két nyílt napot tartottunk a bonchidai Bánffy-kastélyban, a program magyar és román nyelvű vezetett sétákkal, gyerek- és kulturális tevékenységekkel várta az érdeklődő közönséget. Idén, Bánffy Miklós születésének 150. évfordulóján, a programok keretében kiemelt hangsúlyt fektettünk a gróf életének és munkásságnak legfontosabb pillanatait bemutató tárlatnak, mely a főépület nemrég felújított nyugati, neogótikus épületszárnyában kapott helyett.

Idén immáron másodjára szerveztünk nyári tábort kisiskolásoknak azzal a céllal, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét épített örökségünk megőrzésének fontosságára. A júniusban szervezett tábor a „Meseösvény a Bánffy-kastélyban” címet viselte. A napi programok mindig valamilyen készségfejlesztő tevékenység köré épültek, többek között lovaglás, vizuális történetmesélés rajzokkal és stop-motion animációval, reneszánsz tánctanulás, íjászat és vívás. Ezek a tevékenységek azt is elősegítették, hogy a gyerekek elmélyíthessék a kastély múltjáról szerzett tudásukat, illetve, hogy szabadon élvezhessék a történelmi környezetet.

Októberben ismét szerveztünk Örökség Napokat Gyerekeknek. A program célja, hogy a fiatalok nonformális oktatási módszerek segítségével ismerjék meg a kulturális örökséget. Az interaktív vezetett séták, szalonkultúra műhely, kincskereső játék és reneszánsz tánctanulás során a gyerekek egyrészt megismerték, hogy milyen volt az élet egykoron a kastélyban, másrészt pedig megtanulták, hogy miért fontos az épített örökség megőrzése és hasznosítása.

Szintén 2023-ban, három új kolozsvári műemlékkel, a Fellegvárral, Kolozsvár városának középkori erődítéseivel és a kolozsmonostori ispánsági várral (Kálvária-domb) bővítettük a Szamos-menti kastélyok és várak című projektünket. A Kis-Szamos mentén található műemlékeket 2021-ben kezdtük el vizsgálni, akkor összesen tizenegy kastély, kúria és vár művészettörténeti kutatása készült el, az eredményeket pedig egy pannókiállítás keretében tártuk a közönség elé. A három új épület művészettörténeti kutatása mellett egy nyitott előadást is szerveztünk és elkészült egy azonos című kiadvány is, amely mind a tizennégy Kolozs megyei műemléket bemutatja.

A Kreatív Európa Programból finanszírozott SOS Heritage projektünknek idén jelent meg egy online elérhető kiadványa, amely bemutatja és kiértékeli a projekt partnerszervezetei által beazonosított digitális tartalomkészítés és kommunikáció jó példáit. A projekt célja kulturális örökségünk védelme és biztonságos kezelése a klímaváltozás, valamint az ezzel járó kockázati faktorok kontextusában.

Éves tevékenységünket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.