Transylvania Trust

Vernisaj – Lost&Found. Lapidarium#2

27 iunie 2019, ora 17:00

Castelul Bánffy, Bonțida

Fundația Transilvania Trust așteaptă publicul interesat de valorile istorice ale Castelului Bánffy de la Bonțida la vernisajul unei expoziții temporare.

O parte din piesele galeriei de statui baroce, ornamente ale clădirilor Castelului Bánffy de la Bonțida, au supraviețuit vicisitudinilor istoriei secolului XX. Unele au fost luate în evidența Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, iar dintre acestea șase fragmente de statui se reîntorc la Castel, grație colaborării dintre Fundația Transilvania Trust și MNIT.

Lapidariul Castelului Bánffy prezintă povestea celor mai spectaculoase fragmente de piatră sculptată, cioplită care au fost regăsite începând cu demararea lucrărilor de reabilitare în anul 1999. Din 27 iunie 2019 acest lapidariu se extinde cu o nouă sală, în care vor fi expuse temporar fragmente ale unor ornamente artistice-arhitecturale, realizate în secolul al XVIII-lea de sculptorul clujean Johannes Nachtigall (1717–1761): titanul Crius, Pyrrha și Adonis, respectiv trei urne decorative cu volute și rocaille.

Expoziția va fi deschisă de Csilla Hegedüs, președintele Fundației Transilvania Trust și George Cupcea, directorul general adjunct al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. Realizarea expoziției a fost cofinanțată de Fondul Național Cultural, Ungaria.

Vă așteptăm cu drag!