Transylvania Trust

Comunicat de presă

Castelul Bánffy din Bonțida devine șantier-școală și în vara aceasta oferind un cadru inedit învățării și promovării meseriilor tradiționale de construcție. Fundația Transilvania Trust, alături de tabăra care a avut loc în perioada 27 iunie-10 iulie, organizează două tabere de restaurare în luna august pentru studenți arhitecți, ingineri constructori, angajați din domeniu, precum și altora interesați. Scopul taberelor interetnice și interdisciplinare este păstrarea patrimoniului imaterial, a meseriilor tradiționale de construcții, a învățării prin restaurare, și implicit promovarea excelenței în reabilitare prin intervenția directă asupra unui monument istoric de importanță națională. Programul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, lansat la castel în 2001, până acum a avut aprox. 3000 de participanți din 32 de țări.

Durata taberelor este de câte două săptămâni, timp în care participanții – venind din România, Ungaria și Franța – învață despre principiile și metodologiile reabilitării patrimoniului construit prin prelegeri susținute (și online) de profesori universitari și specialiști din țară și din Marea Britanie. Iar în cadrul atelierelor practice de zidărie, tâmplărie, restaurare mobilier vechi, respectiv pietrărie lucrează cu meșteri restauratori din țară.

Taberele se vor desfășura în perioada:  1-14 august, respectiv 15-28 august 2021.

Pe pagina Facebook a Castelului puteți afla mai multe detalii despre aceste programe.

Prima tabără este cofinanțată de Departamentul pentru Relații Interetnice din România, de Fundația Communitas și de Fondul Cultural Național din Ungaria, a doua se organizează cu sprijinul financiar al  Administrației Fondului Cultural Național din România.