Transylvania Trust

Deprecated: Funcția wp_make_content_images_responsive este considerată învechită începând cu versiunea 5.5.0. Folosește în locul ei wp_filter_content_tags(). in /var/www/html/trtrust2/wp-includes/functions.php on line 5414

„Statuile Pierdute ale Castelului Bánffy de la Bonțida” Expoziție digitală – SOS Heritage

Publicat: 28.04.2024 15:43

În 28 aprilie 2024, la Castelul Bánffy de la Bonțida s-a deschis o expoziție digitală denumită „Statuile pierdute ale castelului Bánffy de la Bonțida”, creată ca parte a proiectului european SOS Heritage, cu scopul digitizării pieselor supraviețuite ale galeriei de sculpturi baroce a castelului și a reunirii acestora sub forma unei colecții digitale. Mai jos regăsiți panoul proiectului cu planul ansamblului de clădiri și pozițiile sculpturilor, precum și modelele 3D ale pieselor.

Context

Odinioară, Castelul Bánffy de la Bonțida se putea mândri cu o galerie excepțională de sculpturi baroce, unică în Transilvania, creată la mijlocul secolului al XVIII-lea, în timpul contelui Dénes Bánffy (1723-1780), marele comis al împărătesei Maria Tereza. În timpul creării sculpturilor înfățișând figuri din mitologia greco-romană, sculptorul clujean Johannes Nachtigall (1717-1761) s-a inspirat probabil din ilustrațiile contemporane ale Metamorfozelor poetului antic roman Ovidiu. Galeria de sculpturi a curții de onoare în formă de potcoavă, alcătuită din 37 de statui pe fațada interioară și 3 statui, precum și urne decorate cu motive rococo și capete umane pe fațada exterioară, a fost completată cu câte 3 statui aflate deasupra intrărilor dinspre curte și parc ale clădirii principale, ceea ce, citându-l pe József Biró (1907-1945), primul monograf al castelului, „conferă clădirilor principale o înfățișare princiară și îmblânzește caracterul marțial al bastioanelor prin splendoarea seculară a rococoului”.

Evenimentele celui de-al Doilea Război Mondial și instaurarea regimului comunist au pecetluit atât soarta castelului, cât și cea a galeriei sale de sculpturi. Clădirea principală, incendiată în 1944, a stat fără acoperiș timp de decenii, în timp ce pereții manejului, de asemenea afectați de incendiu, s-au prăbușit în 1956, statuile de aici dispărând fără urmă. Deoarece starea de conservare a castelului naționalizat era în declin continuu, valorile sale fiind amenințate de dispariție, în 1978 și 1983, majoritatea statuilor și urnelor decorative s-au transportat la Cluj-Napoca, la Muzeul de Istorie a Transilvaniei și în curtea unei clădiri a Muzeului de Artă (în prezent a Universității Babeș-Bolyai. Cele 5 statui și câteva fragmente rămase la castel, precum și 2 urne recuperate ulterior, au fost expuse de Fundația Transilvania Trust, care se îngrijește de castel, în lapidariul amenajat aici, completat mai târziu cu 3 statui și 3 fragmente de urnă, aduse la castel grație unei colaborări strânse cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. O singură piesă a galeriei de sculpturi se mai află in situ, deasupra intrării în clădirea grajdului.

Expoziția digitală a fost creată ca parte a proiectului SOS Heritage (2022-2024), cofinanțat de UE, cu scopul reunirii, în format digital, a pieselor încă păstrate ale acestei remarcabile galerii de sculpturi. La începutul anului 2024, Fundația a întreprins relevarea fotogrammetrică a statuilor și urnelor, pe baza căreia s-au realizat modelele 3D ale pieselor, astfel, expoziția digitală permite vizitatorilor să vadă în ansamblu, deși doar virtual, sculpturile supraviețuite ale celei mai importante galerii de sculpturi din perioada barocului transilvănean.

Urmăriți videoul nostru „making of”:

Modelele 3D:

Pe postament este afișat denumirea figurii mitologice și locația actuală a piesei originale:

FTT lapidarium – lapidariul Castelului Bánffy de la Bonțida

MNIT lapidarium – Lapidariul Medieval și Premodern al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca

MNIT depozit – depozitul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj-Napoca

UBB – Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca

Atingând numerele de pe modele veți putea citi diverse curiozități.

*Folositori Iphone dați clik pe iconul

Statuile aflate deasupra intrării în clădirea principală, fațada de nord:

Statuile aflate deasupra intrării în clădirea principală, fațada de sud, de curte:

Statuile aflate pe fațada interioară a curții de onoare (dinspre clădirea manejului – dispărută, până la clădirea grajdului):

Impressum:
Conceptul expoziției, texte: Fundația Transilvania Trust, www.transylvaniatrust.ro, www.banffycastle.ro
Fotogrammetrie, modele 3D: Serestély Szilárd, Lepedus-Sisko Péter
Grafică panou: Könczey Elemér, Idea Plus
Dorim să mulțumim Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca pentru colaborare.
Expoziția a fost creată ca parte a proiectului SOS Heritage (2022-2024); partnerei: Mazzini Lab Srl Benefit, Associazione Dimore Storiche Italiane (Italia), Universität für Weiterbildung Krems (Austria), Narodni muzej Kruševac (Serbia); https://www.sos-heritage.eu/.
2024

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.