Transylvania Trust

Deprecated: Funcția wp_make_content_images_responsive este considerată învechită începând cu versiunea 5.5.0. Folosește în locul ei wp_filter_content_tags(). in /var/www/html/trtrust2/wp-includes/functions.php on line 5414

Curtea de onoare, Grajdul

Publicat: 29.04.2021 13:14

Spațiile cele mai importante ale curții de onoare au fost grajdul și școala hipică, construite pe laturile lungi ale formei de U, deservind faimoasa herghelie a familiei Bánffy. După naționalizare, școala hipică este afectată de un incendiu și considerată depozit de materiale pentru construcții, fiind exploatată până la punctul în care se prăbușește în anul 1955. Grajdurile sunt transformate de către SMT și CAP în club muncitoresc, iar mai târziu în fermă de ciuperci. În anul 2000, le găsim fără acoperiș, cu bolțile prăbușite și o parte din structura portantă distrusă, jgheaburile sculptate și fântâna arteziană cu statuia barocă de cal vandalizate, iar bucățile lor împrăștiate prin curte.

Restaurarea începe în 2006 cu refacerea acoperișului. Reconstruirea bolților este continuă, oferind oportunitate unică participanților la taberele de restaurare de a învăța metoda de construire a unei bolte tip calotă boemă cu tehnici tradiționale. În grajd este amenajat un atelier de meserii tradiționale și un spațiu multifuncțional pentru evenimente, care în viitor va fi extins.