Transylvania Trust

Deprecated: Funcția wp_make_content_images_responsive este considerată învechită începând cu versiunea 5.5.0. Folosește în locul ei wp_filter_content_tags(). in /var/www/html/trtrust2/wp-includes/functions.php on line 5414

Clădirea principală

Publicat: 29.04.2021 13:19

Clădirea principală a ansamblului castelar funcționează până în anii 1940 ca reședință a familiei Bánffy: în aripa vestică sunt amenajate apartamentele membrilor familiei, în partea centrală la parter se află holul de primire, iar la etaj este amenajată sufrageria și salonul de bal și câteva saloane pentru oaspeți. Aripa estică a servit drept capelă romano-catolică până în anul 1907, după care s-a reamenajat pentru a-i oferi majordomului un apartament decent.

În perioada comunismului, familiile nevoiașe s-au instalat în încăperile clădirii, iar părțile mai ușor accesibile au devenit carieră de materiale de construcție pentru comunitatea locală. În anii 1960, Direcția Monumentelor Istorice inițiază câteva demersuri de restaurare a castelului, constând în executarea unui planșeu de beton armat și a șarpantei peste întreaga clădire a corpului principal. Deși au existat sporadic inițiative de salvare și punere în siguranță a ansamblului, nu se reușește evacuarea sau responsabilizarea SMT și găsirea unui rol mai adecvat ansamblului: în capelă, la sfârșitul anilor 1970 funcționa o stație de îmbuteliat bere.

În anul 1999, se realizează acoperișul deasupra aripilor nordice și estice. Restaurarea întregii clădiri reprezintă o sarcină extrem de complexă, datorită dimensiunilor și a degradărilor rezultate pe parcursul deceniilor anterioare. La mijlocul anilor 2000, se restaurează fosta capelă care devine Centru Cultural Comunitar, fiind oferit gratuit evenimentelor comunității locale. În anul 2014,
se reușește acoperirea totală a clădirii. În 2016, în holul de primire are loc o intervenție temporară, o instalație arhitecturală, în urma unui concurs internațional de idei, din cadrul unui proiect european. Instalația a readaptat spațiul istoric, care a devenit unul dintre locurile preferate ale vizitatorilor castelului. Tot atunci se realizează balansoarele și căluții de lemn din curtea castelului, care evocă renumita herghelie a familiei. Consolidarea structurii clădirii principale este în curs, iar după intervențiile efectuate în subsol, se începe o lucrare amplă de restaurare a aripii neo-gotice cu sprijinul Guvernului Ungar prin Fondul Bethlen Gábor din Ungaria. Aici se va amenaja un spațiu dedicat memoriei contelui Miklós Bánffy, respectiv un apartament de epocă.