Transylvania Trust

Deprecated: Funcția wp_make_content_images_responsive este considerată învechită începând cu versiunea 5.5.0. Folosește în locul ei wp_filter_content_tags(). in /var/www/html/trtrust2/wp-includes/functions.php on line 5414

Clădirea fostei bucătării

Publicat: 29.04.2021 13:35

Clădirea este construită încorporând zidul exterior fortificat al castelului, bastionul servind la depozitarea alimentelor și legumelor mai puțin perisabile. Turnul de ceas alipit clădirii, cu punct de belvedere, este rezultatul transformărilor neo-gotice ale castelului din anii 1850.

În perioada comunismului, în clădirea bucătăriei a funcționat o cantină pentru angajați, aici fiind amplasat și hidroforul Stațiunii de Mașini și Tractoare. Mai târziu, la sfârșitul anilor 1970, printre aceste ziduri seculare se înființează o crescătorie de iepuri. În anii 1980, mai exista parțial acoperișul bucătăriei, dar până în 2000 rămân doar zidurile ruinate, ascunse printre lanurile de porumb din curte.

Această clădire a ajuns în starea cea mai periclitată, necesitând intervenții de urgență. Astfel, în 2001 este consolidată structura zidăriei, se reface acoperișul, iar clădirea devine funcțională. După recepție, la parterul bastionului se deschide Cafeneaua Culturală, care funcționează și în prezent. În 2004, în partea centrală a clădirii s-au amenajat o bucătărie utilată, o sală de mese, respectiv în mansardă locuri de cazare, ce deservesc participanții la taberele de restaurare. Întreținerea clădirii rămâne o sarcină continuă, urmând dotarea și finisarea interioarelor. Clădirea este restaurată în proporție de 90%. Turnul de ceas s-a înclinat imediat după construire, fiind susținut de o structură de sprijin temporară.