Valorificarea meseriilor tradiționale în construcții prin cursuri digitale și practice
Obiectivul Fundației Transilvania Trust este de a proteja, restaura și îngriji patrimoniul arhitectural al Transilvaniei. În acest scop, din 1999 organizează Tabere de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, precum și diverse ateliere de cercetare și creație, cu scopul de a contribui la conservarea și promovarea patrimoniului cultural material și imaterial. Pentru aceste activități educaționale, în 2008 Fundația a primit Marele Premiu Europa Nostra, cel mai prestigios premiu european pentru conservarea patrimoniului, iar în 2020 Premiul Administrației Fondului Cultural Național.
Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiectul „Valorificarea meseriilor tradiționale în construcții prin cursuri digitale și practice” vizează conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial printr-o serie de activități educaționale interdisciplinare, cum ar fi documentarea și promovarea tehnicilor meșteșugărești tradiționale sub forma unui curs online organizarea Programului de specializare în domeniul meseriilor tradiționale în construcții și reabilitarea patrimoniului construit la Castelul Bánffy din Bonțida, unde 25 de cursanți vor beneficia de instruire practică în următoarele meserii/meșteșuguri tradiționale: pietrărie, zidărie, restaurare/reconstrucție bolți și arce, tencuieli decorative, tâmplărie, restaurare de mobilier, dulgherie.
Pe parcursul programului de specializare, participanții vor dobândi cunoștințe teoretice și abilități practice în protecția mediului istoric, restaurarea patrimoniului construit și compatibilitatea metodelor și materialelor folosite. Cursurile teoretice vor fi susținute de reprezentanți și experți de renume ai unor universități din România și străinătate. În timpul atelierelor practice, cursanții vor fi implicați în mod direct în restaurarea castelului.
Cursul online dezvoltat va servi drept sursă de informații pentru cei care lucrează în domeniul meseriilor tradiționale în construcții, implicând în același timp generația tânără. Cursurile vor fi împărțite în trei module: 1. Pietrărie tradițională (introducere, fazele de lucru, tratarea suprafețelor, prezentarea diferitelor proiecte de lucru pe teren, prezentarea și realizarea uneltelor tradiționale la atelier de fierărie etc.); 2. Zidărie tradițională (introducere, utilizarea uneltelor tradiționale, fazele de lucru la restaurarea/reconstrucția bolților, materialele utilizate, șabloane, pigmenți și culori pentru tencuieli decorative etc.); 3. Tâmplărie tradițională (introducere, obținerea și tratarea lemnului, îmbinările, fazele de lucru, lemnul pictat, policrom etc.).
Atât în formarea online cât și în cea practică, colaborăm cu profesioniști cu zeci de ani de experiență.
Co-Finanțator: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)
„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.”