Transylvania Trust

Restaurarea și refuncționalizarea castelului Bánffy din Bonțida ca centru educațional

Scopul proiectului finanțat de Fondul Bethlen Gábor din Ungaria este consolidarea structurală și reabilitarea aripii neogotice a clădirii principale, respectiv a fostei remize a castelului și valorificarea acestuia ca centru educațional.

Restaurarea structurală a clădirii reprezintă o mare provocare, deoarece din ultimii 65 de ani timp de 40 de ani a stat neacoperit, zidăriile au fost grav afectate, bolțile s-au prăbușit. Intervențiile acestui proiect pot salva clădirea de colaps și oferă posibilitatea restaurării integrale a castelului prin atragerea unor noi surse financiare.

Restaurarea totală a aripii de vest promite înființarea unui spațiu dedicat memoriei lui Miklós Bánffy în care vizitatorii vor putea cunoaște: concepția transilvanismului, opera fostului Ministru de Externe al Ungariei și Director al operei Maghiare din Budapesta, Miklós Bánffy, contextul scrierii Trilogiei transilvane, provocările cauzate de organizarea vieții și instituțiilor culturale maghiare din Transilvania. Dorim să prezentăm și trecutul bonțidean de 700 de ani al familiei Bánffy. Astăzi castelul este și obiectivul turismului literar, deoarece a fost evocat în scrierile beletristice, începând cu Trilogia transilvană a lui Bánffy, fiind unul din spațiile narațiunii. Călătorul englez Patrick Leigh Fermor, după vizitarea castelului, și-a scris impresiile despre acest loc în cartea sa intitulată Între păduri şi ape. La pas spre Constantinopol: de la Dunărea de mijloc până la Porţile de Fier – experiența acestor lecturi atrag numeroși vizitatori. La etaj vor fi amenajate spații reprezentative pentru membrii familiei, și anume saloane cu interioare în stilul epocii romantice, care de asemenea vor fi deschise vizitatorilor.

În Curtea de onoare – fosta remiză după restaurare vom amenaja atelierele educaționale de dulgherie și tâmplărie tradițională, respectiv de restaurarea a mobilierului vechi.