Transylvania Trust

Restaurarea și refuncționalizarea castelului Bánffy din Bonțida ca centru educațional

Scopul proiectului finanțat de Fondul Bethlen Gábor din Ungaria a fost consolidarea structurală a clădirii principale și reabilitarea aripii sale neogotice, respectiv crearea expoziției permanente Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy.

Consolidarea structurală completă a clădirii principale a reprezentat o mare provocare, deoarece din ultimii 65 de ani aceasta a stat neacoperită timp de 40 de ani, astfel că zidăriile sale au fost grav afectate și bolțile i s-au prăbușit. Pe lângă consolidare, s-a procedat și la montarea tâmplăriilor, construcția scării către etaj și realizarea instalațiilor necesare pentru funcționarea clădirii, inclusiv instalarea rețelei electrice și a aprovizionării cu apă și gaz, precum și implementarea sistemului de încălzire. Intervențiile acestui proiect au salvat clădirea principală de colaps și au oferit posibilitatea restaurării integrale a castelului prin atragerea unor noi surse financiare.

Restaurarea aripii de vest a permis înființarea unui spațiu dedicat memoriei ultimului locuitor al castelului, adică a expoziției interactive Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy, unde vizitatorii au posibilitatea de a face cunoștință cu conceptul transilvanismului, cu activitatea fostului ministru de externe al Ungariei și director al Operei Maghiare din Budapesta Miklós Bánffy, contextul în care s-a scris Trilogia transilvană, precum și cu provocările organizării vieții și instituțiilor culturale maghiare din Transilvania. În același timp prezentăm trecutul bonțidean de 700 de ani al familiei Bánffy. În prezent, castelul este și obiectivul turismului literar, deoarece a fost evocat în scrierile beletristice, începând cu Trilogia transilvană, ale lui Bánffy, castelul fiind unul din spațiile narațiunii. Călătorul englez Patrick Leigh Fermor, după vizitarea castelului, și-a scris impresiile despre acest loc în cartea sa intitulată Între păduri și ape. La pas spre Constantinopol: de la Dunărea de mijloc până la Porțile de Fier – experiența acestor lecturi atrage numeroși vizitatori.