Transylvania Trust

Tevékenységek / A bonchidai Bánffy-kastély malomépülete

Fő (Kastély) utca, 176. szám, Bonchida község, Kolozs megye
Történelmi Műemlék, Kód LMI 2004: CJ-II-m-A-07534.04

DATÁLÁS
A XIX. század elején Bánffy József tulajdonába kerül a bonchidai Bánffy-kastély. Az ő kérésére a kastély lebontott főbejáratának kőtömbjeiből felépítik az új, empire stílusú malomépületet. A huszadik század elején Titz Lajos, a budapesti Ganz gyár alkalmazottja, tervei alapján korszerűsítik a malmot. Az átalakítási munkálatokat 1928 októberében fejezik be.

RENDELTETÉS
Az épület nagy termelőképességű vízimalomként működött. Kezdetben a molnárcsalád – és a távolabbi vidékekről érkező kereskedők időleges – szálláshelyei is az épületben voltak.

RÖVID TÖRTÉNETI ISMERTETŐ
Bonchidán a molnártevékenység 700 éves múltra tekint vissza. Mivel a település az Erdélyi Síkságon, a Szamos partján fekszik, ez kitűnő lehetőséget teremtett a mezőgazdaság fejlődéséhez.
A malom a közösség társadalmi életének fontos helyszíne volt, hiszen a Bonchida-Zsuk kistérségből a helyiek dolgozni jöttek ide vagy a malom szolgáltatásait vették igénybe.
1945-től elkezdődik a Bánffy család bonchidai birtokának az államosítása, majd e döntés időleges visszavonása után az 1948-as évtől a Bánffy-birtok véglegesen is a román állam tulajdonába kerül. A malmot az 1965-1966-os évekig használják, amikor a Néptanács döntése következtében leáll a termelés. Mihelyt elhagyatottá vált, állapota fokozatosan romlott.
A Transylvania Trust Alapítvány – amely koncessziós szerződés alapján birtokolja a malmot – a lakossággal, helyi hivatalosságokkal és szakemberekkel folytatott egyeztetések, tanácskozások alapján kezdte el a malom felújítási és újjáélesztési munkálatait, valamint a Falusi Élet Múzeumának létrehozását.

JELEN
Kulturális és történelmi szempontból a Bánffy-kastély Malomépülete egyedi, és az ország legnagyobb vízimalmaként A kategóriás műemlék.

Az épület mielőbbi megmentése érdekében már 2005-ben elkezdődtek a tartószerkezet felújítási munkálatai az Alapítvány által szervezett nyári egyetem keretében. 2010-ben az Izland, Liechtenstein Hercegség és Norvégia kormánya által az Európai Gazdasági Tér és Finanszírozási Mechanizmus (SEE) keretében támogatott Partnerség a romániai ipari örökség hasznosításáért-projekt részeként került sor az épület biztonságba helyezését szolgáló sürgősségi beavatkozásra.
A Malomépület újjáélesztése szerves része a Bánffy-kastély felújítási tervének, de önálló projekt is, hiszen épületként a malom önálló egységet jelent: földrajzilag elhatárolódik a kastély-együttestől (annak falain kívül található), és a Falusi Élet Múzeumaként történő hasznosítása is elválasztja attól.

A helyi hivatalosságok és a Transylvania Trust Alapítvány közös erőfeszítéseket tesznek a felújítási munkálatok folytatása és a Múzeum megnyitása érdekében.

Jelen objektum, a Partnerség a romániai ipari örökség hasznosításáért című projekt keretében megvalósított, Az épített ipari örökség turistavonalának része (a projektről részletesen itt: www.industrial-heritage.ro). A projekt koordinátora a Transylvania Trust Alapítvány, partnerei az Ipari Örökségünkért Egyesület, Bukarest; Magyar Demokratikus Ifjak Szövetsége, Felsőbánya; Folkeuniversitetet I Fjellregionen, Norvégia; Örményalapítvány, Erzsébetváros.

A projekt támogatója Izland, Liechtenstein Hercegség és Norvégia kormánya az Európai Gazdasági Tér és Finanszírozási Mechanizmus (SEE) keretében.

Jelen kiadvány nem feltétlenül az Európai Gazdasági Tér – Finanszírozási Mechanizmus (SEE) álláspontját jeleníti meg.

A Bánffy-kastély Malomépülete az 1960-as években, a termelés végleges leállítása után

A Malomépület a 2005-ben végzett beavatkozások előtt

2005-ben a tetőszerkezet részleges felújítása után

A 2010-ben végzett sürgősségi beavatkozások