Transylvania Trust

A főépület

Közzétéve: 2021.04.29. 13:19

A kastélyegyüttes főépülete az 1940-es évekig a család lakhelyéül szolgált: a nyugati szárnyban a családi lakosztályok, az északi szárny földszintjén a fogadótér, emeletén az ebédlő, bálterem és néhány, vendégeket szolgáló szalon kapott helyet. A keleti szárny 1907-ig, Bonchida római katolikus templomának felépítéséig kápolnaként szolgált, majd itt alakították ki a család alkalmazásában lévő angol főkomornyik lakosztályát.

A kommunizmus éveiben a főépület több része szükséglakássá vált, és a helyiek számára ingyen elvihető építőanyagot jelentett. Az 1960-as években az állami műemlékvédelem megkezdte a romok helyreállítását, az épületet betonkoszorúval és födémmel erősítették meg. Továbbra sem sikerült viszont az épületeknek méltóbb szerepet találni, a kápolnában az 1970-es évek végén még sörpalackozó gépsort is működtettek.

1999-ben került újra tető alá a keleti és az északi szárny. A teljes főépület helyreállítása összetett feladat, az épület méretei, valamint a keletkezett károk mértéke miatt is. A kétezres évek közepén sikerült helyreállítani a kápolnát, azóta közösségi célokat szolgál, a helyiek ingyenesen vehetik igénybe eseményeik megrendezésére. 2014-re sikerült a teljes épületet befedni. A fogadótérben 2016-ban egy európai projekt keretében létrejött az a díjnyertes építészeti installáció, mely fényfüzérével az egykori boltíveket idézi, megtartva a helyiség eredeti, fogadótér funkcióját. A látványos megoldásnak köszönhetően rövidesen a kastélylátogatók kedvelt helyévé vált ez a tér. Ugyanekkor készültek el az udvaron azóta is használatban lévő, a híres Bánffy-ménest idéző szabadtéri játékok és hinták is. Az épület szerkezeti megerősítése folyamatban van. A pinceszint részleges helyreállítása után a magyar kormány támogatásával, a Bethlen Gábor Alap közreműködésével nagyobb léptékű felújítás kezdődött, amely az U alakú főépület nyugati szárnyát és neogótikus homlokzatát érinti. Itt jön majd létre a Bánffy Miklós-emléktér, az emeleten pedig korhű lakosztályt rendezünk be. Emellett a főépület szerkezeti megerősítése valósul meg.