Transylvania Trust

A Miklós-épület

Közzétéve: 2021.04.29. 13:31

Az épület az államosítást megelőzően családi levéltárként működött. Névadója Bánffy Miklós. Az ismert író, politikus, grafikus és színházi rendező Bánffy Miklós 1912 és 1918 között a budapesti Opera és a Nemzeti Színház intendánsaként Bartók Béla tevékenységét is támogatta, 1934 és 1940 között publikálta Erdélyi történet című trilógiáját, majd 1944-ben sikeres tárgyalásokat folytatott a fegyveres erők Kolozsvárról való békés úton történő kivonulása érdekében, megmentve a
várost az elpusztulástól.

A kommunizmus évei talán ennek az épülettömbnek ártottak a legkevésbé, ugyanis az állami traktorállomás, majd a helyi termelőszövetkezet irodái rendezkedtek be az épületben. A dolgozók számára lakásokat is kialakítottak itt, az 1970-es években pedig tyúkfarmot létesítettek az épület egyik részében.

A rendszerváltást követően kezdett rohamosan romlani az állaga, 2003-ban induló helyreállításakor az összedőlés szélén állt. Felújítását követően a 2005-ben megnyílt Épített-örökség Helyreállító Szakképző Központ székhelyévé vált. A központ helyiségei (felszerelt konferenciaterem, iroda, mosdók) mellett szálláslehetőséget is kínál diákjaink számára, valamint egy nászutas lakosztállyal is rendelkezik. Az épületet 60%-ban sikerült helyreállítani.