Transylvania Trust

Bevezetés

Közzétéve: 2021.04.29. 12:38

Bánffy-kastély Bonchida

A bonchidai Bánffy-kastélyt évről évre egyre több látogató keresi fel, egyre nagyobb és rangosabb események színhelye, látogatóinknak, diákjainknak, partnereinknek és támogatóinknak köszönhetően épül, szépül, mindannyiunk örömére.

Az épületegyüttes a Bánffy család tulajdona. A Transylvania Trust Alapítvány 2007-ben 49 évre szóló koncessziós szerződést kötött a családdal, felvállalva, hogy megmenti és oktatási, valamint kulturális központként hasznosítja a pusztulásra ítélt műemléket.

Jelen kiállításunk célja bemutatni a kastély megmentésének folyamatát, a helyreállítás elmúlt 20 évét. Az épületek szakszerű helyreállítása mellett igazi kihívásként éljük meg a kastély élettel való megtöltését, visszavezetését a közösségbe, hogy megtalálja jól megérdemelt helyét a társadalomban.

A kastély a XIV. századtól 1944-ig volt a Bánffy család használatában, több évszázados fénykorát élve. Hanyatlása 1944 októberével kezdődött, amikor a visszavonuló német csapatok felgyújtották. 1989-ig állami tulajdonba került, és traktorállomásként, termelőszövetkezeti munkapontként, szükség-lakásként működött. A kommunizmus évtizedei alatt az épületek különböző gazdasági vagy adminisztratív funkciót kaptak, közben állaguk lassan, de folyamatosan romlott. A rendszerváltás után az állam levette a kezét a kastélyról, és pusztulása látványosan folytatódott: felügyelet nélkül maradt, minden mozdítható követ, téglát, cserepet széthordtak építőanyagnak, a legtöbb épület tető nélkül állta az időjárás viszontagságait. 1999-ben az Alapítvány felterjesztésére a kastély felkerült a World Monu-ments Watch által összeállított, a világ 100 legveszélyeztetettebb épülete listájára. Ugyanebben az évben egy román–magyar államközi megállapodás keretében befedésre került a főépület egy része.

Az Alapítvány által 2001-ben indított, azóta folyamatosan működtetett épített-örökség helyreállító szakképzés a felújítási munkálatok egyik alappillére, ugyanis a részt vevő hallgatók az oktatási program gyakorlati műhelyeiben a kastély helyreállításán dolgoznak. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy képzési programunk 2008-ban elnyerte az Európai Unió kulturális örökség díját, amely egyben az Europa Nostra fődíja is.

A malom

A kastélykapun kívül elhelyezkedő malom az együttes legfiatalabb épülete: az 1820-ban
elbontott hétszintes kaputorony anyagából épült a család és a helyi közösség számára.

Az 1960-as évekig működött rendeltetésszerűen, majd a traktorállomás hulladékvas-lerakatává vált. Állapota már ekkor rohamosan romlott, 1977-ben a helyi vezetőség az épület hazafias munkával
történő lebontását kérelmezte, a belőle keletkező építőanyagot az új iskola építéséhez hasznosította volna. Az épület végül megmenekült a bontástól, néhány rászoruló család költözött bele. A 2000-es évekre romossá vált épületben az egykori malom-szerkezetnek már csak darabjai maradtak meg.

Az alapítvány 2009–2010-ben végzett az épületen részleges, a megmentéshez elengedhetetlen beavat-kozásokat: újjáépítette a tetőt, és megerősítette a tartószerkezetet.