Transylvania Trust

Örökségnap a válaszúti gyerekekkel

A bonchidai Bánffy-kastély, Erdély talán legszebb főúri épülete történelmi környezete kiváló helyszín kulturális események számára. A kolozsvári Transylvania Trust Alapítvány céljai közé tartozik e helyszín újjáélesztése kulturális és közösségi programok szervezése által.

Az Alapítvány 2008 óta tart non-formális oktatási programot gyerekeknek, a kastélyban, ennek keretében az épület és a család történetéhez kapcsolódó interaktív tevékenységek zajlanak.

Az Örökség-nap gyerekeknek c. projekt célja egy olyan kulturális közösségi program szervezése kisiskolások részére, amely során megismerkednek az épített örökség fogalmával, annak jelentőségével identitásunk megőrzése kapcsán, ugyanakkor közösségi élményt biztosít a résztvevőknek. A program helyszíne egy A-kategóriás műemléképület felújított terei, valamint udvara.

Október 6-án a Válaszúti I-VIII. Osztályos Általános Iskola harmadik és negyedik osztálya vett részt az Örökség-napokon mindösszesen 17 gyerek és 3 pedagógus vett részt.

A rendezvényen a következő témaköröket érintettük: a kastély épületeinek bemutatása, a Bánffy-család élete, Bánffy Miklós életpályája, ugyanakkor a gyerekek az események aktív résztvevőivé is váltak a vezetett séta, a korabeli etikett bemutató és az alkotóműhelyek során.

A program keretében non-formális oktatási módszereket és a kulturális örökséget felhasználva tanultak a gyerekek olyan témákról, mint a kultúra, történelem, földrajz, hagyományok. Megismerkedtek a következő fogalmakkal: kulturális identitás, épített örökség, hasznosítás. Kiemelt hangsúlyt kaptak a következő témák: a kastély múltjának és jelenének megismerésére, a tulajdonos élettörténetének és történelmi szerepének bemutatása, a helyreállítás fogalmának megértése. A kastély történetének prezentálását követően vezetett sétára került sor, amikor a gyerekek nem csupán az épületek építéstörténetét és funkcióit ismerték meg, de a különböző legendákat és jelenkori eseményekhez, rendezvényekhez kapcsolódó történeteket is. Ezt követően rajz- és etikettműhelyen vettek részt, majd közösen uzsonnáztak és a gyerekek, a pedagógusok és szervezők kiértékelték a napot. A tevékenységeket két trainer vezette bevonva a kísérő pedagógust is.

Jelenleg az elemi oktatási rendszerben semmilyen formában nem szerepel az épített kultúra megismerése, ezért tartjuk fontosnak, hogy egy ilyen iskolán kívüli program révén a gyerekek közelebb kerüljenek múltjukhoz, amely körülveszi őket a vidéki és a városi környezetben egyaránt.