Transylvania Trust

Lost&Found Lapidarium

A Transilvania Trust Alapítvány 2018 augusztus-szeptemberében az Erdélyi Történeti Múzeummal partnerségben valósította meg az Alkotóműhely a bonchidai Bánffy-kastély kulturális örökségének népszerűsítéséért c. programját, melynek támogatója a Román Kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala.
Az alkotóműhely legfontosabb eredménye a bonchidai Bánffy-kastély lapidáriumának innovatív újragondolása a résztvevők ötletei és tervei alapján.

A program központi tevékenysége egy alkotóműhely megszervezése volt, melynek keretében mesterek, művészek és különböző szakmai háttérrel (művészettörténet, építészet, képzőművészet, design, stb.) rendelkező fiatalok vette részt, témája a kulturális örökség népszerűsítése volt. Az alkotási folyamat során született meg a lapidárium újragondolásának terve, ezt követően elkészült az ehhez szükséges bútorzat és kiállító tér. A kiállítást bemutató kiadványok és információs pannók anyagai a tér újrarendezésével párhuzamosan véglegesítődtek.
A Lost&Found Lapidárium-kiállítás megnyitójára 2018. szeptember 15-én került sor, a koncepciót bemutatta: Hegedüs Csilla, a Transilvania Trust Alapítvány elnöke, Kalló Angéla, Művészeti és Formatervezői Egyetem, Kolozsvár és Arnold Knall, Atelier MASS. Az Erdélyi Történeti Múzeum munkatársai a közös munka jelentőségét hangsúlyozták. A kiállított tárgyakat Weisz Attila művészettörténész mutatta be a közönségnek.