Transylvania Trust

Bánffy Music Day – beszámoló

A fénykorában Erdély Versailles-aként számon tartott bonchidai Bánffy-kastély, Románia legjelentősebb reneszánsz-barokk kastély-együttese. A 16. századtól fokozatosan épülő, végleges formáját a 20. század elején elnyerő kastély romos állapota ellenére is turisták ezreinek a zarándokhelye. A Transylvania Trust Alapítvány vállalta fel a helyreállítását, mely óriási feladat. A kastély felújítása, használata és hasznosítása párhuzamosan zajló tevékenységek. A II. Bánffy Music Day megszervezése is e folyamatba illeszkedik.

Az egynapos kulturális és közösségfejlesztő programra 2019. május 25-én került sor. Célunk a bonchidai Bánffy-kastély bevonása volt a klasszikus zenei élet körforgásába, oly módon, hogy kulturálisan aktivizáltuk a helyi és regionális közösségeket is. A rendezvény tulajdonképpen egy klasszikus zenei maraton volt, amely ötvözte a zene és a gasztronómia művészetét. A zenei maraton a kastély olyan tereiben (istálló, toronyszoba a konyhaépület bástyájában, kápolna, főépület fogadótere, stb.) zajlott, amelyek a hagyományostól eltérő élményt nyújthattak a résztvevők számára. A történelmi helyszín izgalmas akusztikai élményt kínált a résztvevők számára. A fellépő fiatal művészek számára új megmutatkozási lehetőséget jelentett a rendezvény, amelynek szakmai partnere a Notes&Ties Egyesület, aki a művészek meghívásáért felelt. Az ő javaslatukra szerveztünk klasszikus zenei műhelyt gyermekeknek, amely során a Kukurikú, nagy bojár c. népmesét hallgathatták meg a gyermekek hangszeres előadásban, Toadere Kovács Dalma vezetésével.

A program másik tartópillére a gasztronómia volt. Korabeli receptekből készült ételek kerültek felszolgálásra, amelyek által felelevenítettük az egykori arisztokrácia hétköznapjainak hangulatát Tímár Krisztina és a Vorbe étterem szakácsai segítségével.

A románul meg magyarul tartott vezetett séták művészet- és építészettörténeti ismereteket nyújtottak a kastély és a család múltja iránt érdeklődőknek, sőt a legkisebbeknek is, hiszen azzal indult a napi program.

Célcsoportunk tehát a helyi és regionális közösség (fiatalok, felnőttek, gyerekek), áthaladó turisták, fiatal művészek voltak.

A koncertmaratonon felléptek: díszmeghívottként Roman Kim (hegedű), illetve a Transylvania Saxophone Quartet, Eufonia String Quartet, Mood Quartet, Baroc Transilvania, Kürt-kvartett, Fúvós Kvintett, Szabó Kati Kinga.

A kb. 500 résztvevővel lezajlott esemény médiapartnerei az Infotrafic, Radio România Cluj, Radio România Muzical, Radio Domeldo, EBS Radio, Cluj.com, I Like CLuj, Gherla Info, Radio Paprika, Transindex voltak.