Transylvania Trust

Comunicat de presă

Începând cu luna august, Castelul Bánffy din Bonțida devine locația programelor educaționale. Fundația Transilvania Trust în 2019 organizează două tabere de restaurare pentru studenți arhitecți, ingineri constructori, peisagiști, arheologi, istorici de artă, angajați din industria construcțiilor, precum și altora interesați. Scopul taberelor interdisciplinare este păstrarea și folosirea aplicată a patrimoniului imaterial, a meseriilor tradiționale de construcții, implicit promovarea excelenței în reabilitare, a folosirii materialelor și tehnicilor adecvate locale prin intervenția directă asupra unui monument istoric de importanță națională. Programul de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, lansat la castel în 2001, până acum a avut aprox. 2500 de participanți din 30 de ţări.

Durata taberelor este de două săptămâni, timp în care cei 70 de participanți – venind din Ungaria, România, Republica Moldova, Serbia și Marea Britanie – vor cunoaște principiile și metodologiile reabilitării patrimoniului construit prin prelegeri ținute de profesori universitari și specialiști din țară și din Marea Britanie. Iar în cadrul atelierelor practice de zidărie, dulgherie și tâmplărie, respectiv pietrărie, vor lucra cu meșteri restauratori din țară: reconstruiesc bolți, consolidează structuri istorice, învață tehnici de pictură murală, de îmbinare a lemnului, de cioplire a pietrei și restaurează mobilier vechi. Programul taberelor conține şi câte o excursie de studiu la Salina Turda, la Gherla şi la Biserica Reformată din Sic – recent restaurată.

Taberele se vor desfășura în perioada:  4 – 17 august, respectiv 18 – 31 august 2019.

Zilele de 16 și 30 august vor fi zi deschise, când publicul interesat este invitat să viziteze și să descopere atelierele practice ale taberelor și rezultatele acestora.

Pe pagina Facebook a Castelului puteți afla mai multe detalii despre implementarea programului şi despre evenimentele care vor avea loc vara aceasta la Bonțida.

Taberele de restaurare sunt co-finanțate de Ordinul Arhitecților din România prin Timbrul Arhitecturii și Prince’s Foundation, de Fondul Bethlen Gábor și Fondul Cultural Național din Ungaria, respectiv de Administrația Fondului Cultural Național din România.

Parteneri: OAR Transilvania și Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București.