Transylvania Trust

Szamos-menti kastélyok és várak – a kolozsvári kulturális örökség népszerűsítése

A „Szamos-menti kastélyok és várak – a kolozsvári kulturális örökség népszerűsítése” c. projektünk célja, hogy a térség épített örökségére és annak hasznosíthatóságára hívja fel a közösség, a döntéshozók, a civilek és a vezetők figyelmét. A Kis-Szamos mentén található műemlékeket 2021-ben kezdtük el vizsgálni, akkor összesen tizenegy kastély, kúria és vár művészettörténeti kutatása készült el, az eredményeket pedig egy pannókiállítás keretében tártuk a közönség elé.

Jelen programunk során három kolozsvári emlékkel bővítettük a kutatást és a kiállítást, ezek: a Fellegvár, Kolozsvár városának középkori erődítései és a kolozsmonostori ispánsági vár (Kálvária-domb). A pannókiállítás 2023 augusztusában egy hétig volt látható Kolozsvár belvárosában, a Deák Ferenc utcai szabadtéri kiállító térben; ugyanakkor egy nyitott előadást is szerveztünk, ahol a Szamos-menti projektről és emlékeiről Eke Zsuzsanna művészettörténész számolt be, valamint a kolozsvári műemlékekről Lupescu Radu történész, egyetemi oktató tartott előadást a hallgatóságnak.

A projekt tevékenységeként elkészült egy azonos című kiadvány is, amely a következő tizennégy Kolozs megyei műemléket mutatja be: a gyalui Rákóczi–Bánffy-várkastély, a kolozsmonostori ispánsági vár, Kolozsvár városának középkori erődítései, a kolozsvári Fellegvár, a felsőzsuki Teleki-kastély, a válaszúti Bánffy-kastély, a kolozsborsai Bánffy-kastély, a bonchidai Bánffy-kastély, a kendilónai Teleki-kastélyegyüttes, Doboka vára, a dobokai Rhédey-kúria, a szentbenedeki Kornis-kastély, a Kornis család szentbenedeki „új kastélya” és a kapjoni Haller-kastély. A kiadvány kérésre igényelhető a Transylvania Trust Alapítványnál.

 

Támogatók:

A kiadvány létrejöttét a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és Helyi Tanács, valamint a Magyar Tudományos Akadémia támogatta.