Transylvania Trust

Örökség Napok Gyerekeknek a bonchidai Bánffy-kastélyban

Idén áprilisban közel 200 gyerek látogatta meg a bonchidai Bánffy-kastélyt örökségnapi tevékenységekre. A Kolozs megyei iskolákban április 22–26. között zajlott Zöld héten három örökségnapot tartottunk a Györgyfalvi Általános Iskola, illetve a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum alsó tagozatos diákjai számára.

A 2008 óta futó programunk célja, hogy a fiatal generációval megismertessük és megszerettessük az épített örökséget, ugyanakkor, hogy a gyerekek játékos módon ismerkedjenek meg a kastély történetével és egykori lakóinak életmódjával.
A Hungarikum Bizottság, Agrárminisztérium által finanszírozott, 2024. április 24-ére szervezett egy napos program során a gyerekek vezetett sétával egybekötött kincskereső játékon vettek részt, ahol a kastély épületeinek felfedezése közben építészeti fogalmakat is megtanultak. A szalonkultúra workshopon megismerték a teázási etikettet, miközben tea- és süteménykülönlegességeket kóstolhattak, majd reneszánsz táncokat is elsajátíthattak. A hét másik két napján, 2024. április 22-én és 25-én a program, a kincskereső játékkal egybekötött vezetett sétán és tánctanuláson túl, egy filmes alkotóműhellyel egészült ki, melynek keretében az Experience Room nevű digitális kiállításunkból megismert grófi család mindennapjaiból forgattak saját kisfilmeket a fiatalok.

Társtámogató: