Transylvania Trust

Deprecated: Funcția wp_make_content_images_responsive este considerată învechită începând cu versiunea 5.5.0. Folosește în locul ei wp_filter_content_tags(). in /var/www/html/trtrust2/wp-includes/functions.php on line 5414

Introducere

Publicat: 29.04.2021 12:38

Castelul Bánffy Bonțida

Castelul Bánffy din Bonțida atrage tot mai mulți vizitatori și găzduiește numeroase evenimente culturale. Mulțumită participanților la taberele de restaurare, partenerilor și sponsorilor, precum și vizitatorilor castelul renaște și devine din ce în ce
mai frumos, spre bucuria tuturor.

Castelul este proprietatea familiei Bánffy. În anul 2007, Fundația Transylvania Trust a încheiat un contract de concesiune cu familia pe o perioadă de 49 de ani, angajându-se să salveze castelul, care
la începutul anilor 2000 se afla într-o stare avansată de degradare și să-l transforme în centru cultural și educațional.

Expoziția are ca scop prezentarea procesului de salvare al acestui monument istoric, derulat în ultimii 20 de ani. Pe lângă restaurarea clădirilor, considerăm că este o adevărată provocare să readucem castelul la viață, să-l reintroducem în circuitul turistic și, astfel, să-și recapete strălucirea bine meritată.

Domeniul de la Bonțida și castelul devin proprietatea familiei Bánffy începând cu secolul al XIV-lea până în 1944, aceasta fiind perioada sa de glorie. Declinul începe cu al Doilea Război Mondial, când în octombrie 1944, trupele germane în retragere incendiază castelul, care în 1948 devine proprietatea statului până în 1989, funcționând ca Stațiune de Mașini Agricole și Tractoare (SMT) și Cooperativă Agricolă de Producție (CAP), fiind locuit de angajații SMT și familiile nevoiașe din sat. În anii comunismului clădirile îndeplinesc diferite funcții administrative sau agricole, iar starea lor se deteriorează constant. Adevărata distrugere a castelului începe după 1989, când statul renunță complet să-și asume responsabilitatea asupra ansamblului, fiind expus vicisitudinilor naturii și rămânând nesupravegheat, în timp ce comunitatea locală îl folosea drept carieră de materiale de construcție. În anul 1999, la propunerea Fundației Transylvania Trust, castelul este inclus pe Lista Celor Mai Periclitate 100 de Monumente Istorice ale Lumii, listă publicată de World Monuments Watch. Tot în acest an, se reconstruiește o parte din acoperișul clădirii principale, în urma acordului bilateral cultural româno-maghiar.

Prin Programul de Specializare în Reabilitarea Patri-moniului Construit, lansat de Fundația Transylvania Trust în 2001, participanții la taberele de restaurare contribuie activ la reabilitarea castelului prin atelierele practice, acest program fiind unul dintre pilonii procesului de restaurare. Ne mândrim cu faptul că acest program educațional a câștigat premiul Europa Nostra a Uniunii Europene în 2008.

Moara

Moara, situată în afara porții castelului, dar aparținând ansamblului castelar, este clădirea cea mai recentă: este construită pentru comunitatea locală din materialul vechiului turn cu șapte niveluri, demolat în 1820.

Funcționează ca moară până în anii 1960, după care devine depozit de fier vechi al SMT, starea acesteia degradându-se treptat. În 1977, Biroul Executiv al Consiliului Popular al Comunei Bonțida cere casarea construcției, demolarea urmând să se efectueze prin muncă patriotică, materialul rezultat din clădire urmând să fie refolosit la construirea noii școli.
În cele din urmă moara supraviețuiește, iar câteva familii nevoiașe se mută în ea. În anii 2000 clădirea este ruinată, păstrând doar o parte din structura inițială a morii.

Între anii 2009-2010, Fundația Transylvania Trust efectuează lucrări de intervenție de primă necesitate constând în refacerea acoperișului și consolidarea structurii.