GALERIE VIDEO
 • Cursuri deschise 4

  etichete:

  Impact Hub, Cluj, 24.11.2017


  4. Eficientizarea energetică a clădirilor este o necesitate în România, urmând nevoile contemporane de confort și directive ale Uniunii Europene. În multe cazuri, aceste demersuri sunt aplicate fără niciun discernământ și la clădirile istorice, fără a avea metodologia, normele tehnice și materialele corespunzătoare (este suficient să ne gândim la izolarea fațadelor cu polistiren și la consecințele acesteia), alături de lipsa capacității profesionale. Tematica propusă dezbate probleme legate de satisfacerea acestei nevoi de confort, fără a dăuna valorilor patrimoniale, impactul directivelor europene și eforturi locale pentru sporirea capacității de adaptare la schimbare.


  Invitați:

  Andrei Ceclan, ing., Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Departamentul Electrotehnică;

  Dorin Beu, dr. ing., președintele Consiliului Român al Clădirilor Verzi;

  Eugen Pănescu, arhitect, Planwerk și Consiliul Arhitecților din Europa

 • Cursuri deschise 3

  etichete:

  Impact Hub, Cluj, 2.11.2017


  3. Revitalizare, refuncționalizarea clădirilor istorice

  Revitalizarea clădirilor istorice, presupunând o refuncționalizare a acestora, nu este deloc o sarcină ușoară, având în vedere faptul că este necesară adaptarea acestor construcții la funcțiuni și cerințe contemporane. Procesul presupune o negociere constantă între valorile de patrimoniu și necesitățile funcționale. Se vor prezenta studii caz exemplare, dar și cazuri în care cu cele mai bune intenții s-au distrus toate valorile istorice ale unor clădiri.


  Invitați: arh. Silviu Aldea, arh. Vlad Sebastian Rusu

  Moderator: arh. Dan Clinci

 • Cursuri deschise 2

  etichete:

  Impact Hub, Cluj, 27.10.2017


  2. Patrimoniul industrial

  Remarul 16 februarie (atelierul de cale ferată), moara de hârtie din Parcul Rozelor, Muzeul Apei din Florești, Fabrica de bere de la Turda. … Clădiri superbe, dintre care unele nu sunt utilizate sau nu au funcțiuni adecvate. Patrimoniul industrial este pe nedemn neglijat, deși avem câteva exemple superbe de reconversie a acestor clădiri. Tema „Patrimoniul industrial” oferă spre dezbatere subiecte multiple, cum ar fi prezentarea exemplelor bune de revitalizare, conștientizarea valorii deosebite a acestor clădiri (inclusiv echipamente, utilaje – adică dotările acestora) și formularea câtorva propuneri pentru regândirea acestor spații în folosul comunității.


  Invitat: Irina Iamandescu, arhitect, cadru didactic, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, București

  Moderator: Mihai Racu, arhitect

 • Cursuri deschise 1

  etichete:

  Impact Hub, Cluj, 26.10.2017


  1. Zona metropolitană – reinventarea satelor, patrimoniu vernacular

  Patrimoniul construit din centrele istorice urbane beneficiază de un anumit grad de protecție, periferiile și așezările rurale limitrofe în schimb sunt de multe ori neglijate, proces care duce la dispariția gospodăriilor tradiționale, acestea fiind înlocuite cu construcții moderne. Tematica pune în discuție posibilitățile legate de păstrarea acestui patrimoniu, cunoașterea și revitalizarea acestuia, ca acestea să corespundă modului de viață și standardelor societății de azi. În același timp se dorește găsirea unor soluții ca să nu se piardă valori culturale esențiale, cauzate și de tensiunile dintre tradițional și modern, urban și rural.


  Invitați: Furu Árpád, inginer; Péter Mónika, viceprimar Sâncraiu