ACTUALITĂŢI

Apel pentru arhitecți, designeri, artiști și meșteri

17 martie 2017

Fundația Transilvania Trust lansează la Castelul Bánffy de la Bonțida (jud. Cluj, România) două programe Artists and Craftsmen in Residence pentru artiști, meșteri, artizani și creatori care sunt interesați și preocupați de reinterpretarea valorilor istorice prin metode contemporane. Programele de rezidență oferă timp șispațiu pentru învățareșicreație într-un cadru istoric deosebit: Castelul Bánffy, Bonțida.
Taberele de creație vor avea loc în perioada 21 august – 3 septembrie 2017, abordând conceptul OR, respectiv 11–24 septembrie 2017, abordând conceptul IF. 

OR  [21 august – 3 septembrie2017]
„A îndrăzni provoacă anxietate, dar a nu cuteza înseamnă a-ți pierde sinele.”
Søren Kierkegaard, filosoful singuratic al secolului 19, în opera sa Sau-sau diferențiază stadiul estetic și moral al existenței umane. Din această perspectivă stadiul estetic al existenței înseamnă și anxietate, desperare sau zădărnicie, însă pentru individul care optează pentru alegere „sau” nu este doar o posibilitate, ci o posibilitate de a decide, de a se hotărî: primul pas după o bifurcație, un pas spre un înainte asumat. Prin această decizie binaritatea devine singularitate. La fel ca orice ce ține de uman, și această decizie este failibilă, în urma căreia individul devine responsabil pentru sine însușiși pentru decizia luată. Tu-eu, individul.

Materiale: lemn, piatră, apă

Cuvinte cheie: uman, origo, organic, realitate, opțiune/decizie, individual, acum

 

 

 

IF  [11–24 septembrie 2017]
„Dacă poți umple pe de-a-ntreg minutul
Cu șaizeci de secunde-n zbor de zmeu,
Cu tot și toate-al tău va fi Pământul …”
Citatul din poezia lui Rudyard Kipling aici este interesant nu din aspect estetic sau moral, ci prin conotația sa existențialistă. Prezintă un impas sau o situație de criză, care prin gestul zborului de zmeu semnifică dorul individual: experiența libertății totale. Situația ca răspuns la realitatea imediată poate fi interpretat și ca o reacție la un moment de criză. Posibilul, imaginarea unei schimbări în același timp este negație, renunțare, fugă și aspirație spre un altceva ce este problematic: condiționat.

 Materiale: metal, sticlă, lemn
Cuvinte cheie: supranatural, infinit, industrial, fantezie, condiție, atunci

 

 

 

Or/If
limită
sunet
lumină
lemn
rostuire
relația cu timpul


Aplicațiile se depun în format pdf până la data de 15 iunie 2017 la adresa office@transylvaniatrust.ro.
Condiții de participare:
1. Formular de înregistrare
1.1. Nume, adresă poștală, adresă electronică, nr. telefon, website
1.2. Scrisoare de motivație – de ce ați participa la tabără, care sunt așteptările dvs., de ce credeți că veți fi selectat ca și participant – max. 5000 caractere
1.3. CV scurt
2. Portofoliu (max. 10 MB)


Participanții taberei vor beneficia gratuit de cazare și masă. Lucrările participanților realizate în cadrul taberelor vor fi expuse timp de 5 ani în Centrul de Arte și Meserii din incinta castelului Bánffy.
Înainte de a depune aplicația, citiți și documentația pregătită de organizatori pentru a forma o idee despre ambianță.

 

Programele fac parte din proiectul ARTEC. Arts, Rediscovery, Traditions, Eclectic, Contemporary, implementat de Fundația Transylvania Trust și partenerii săi: ACCR, Muzeul Județean Câmpulung, AUHEL, Diputación Provincial de Teruel, co-finanțat prin programul cadru Europa Creativă al Uniunii Europene.

ETICHETE


Mărime text
Trimit prin e-mail
Imprimare

SHARE