PROGRAMOK

Épített örökség helyreállító szakképző program

április 16, 2012

Alapítványunk 1999 óta szervez épített örökség felújító szakképzéseket, melyek állandó helyszíne  2001-től a bonchidai Bánffy-kastély.

2013-as év képzési időpontjai

 

A képzés célja magas szakmai színvonal biztosítása az épített örökség felújításban, s ezen belül történeti épületek helyreállításához szükséges hagyományos építőmesterségek oktatása. A szakképzés a következő elveket vallja a műemlékek helyreállítása terén: minimális beavatkozás, technológiák és anyagok kompatibilitása és helyi anyagok használata.

Az oktatás két hetes modulokból áll, amelyek során a történeti épületek helyreállításával kapcsolatos elméleti és gyakorlati képzésen vesznek részt a hallgatók. Három szakmában biztosítunk képzést: falazó és vakoló kőműves, ács, kőfaragó. Az elméleti képzést nagy-britanniai és romániai egyetemek tanárai, valamint elismert szakemberek tartják szinkrontolmácsolás segítségével, a gyakorlati oktatás szintén romániai és nagy-britanniai mesterek vezetésével történik.

A műhelygyakorlatok során a hallgatók a kastély helyreállítási munkálataiban vesznek részt.
A képzésen egyetemi hallgatók (építész, építőmérnök, művészettörténész, stb.), szakmérnökök, szakmunkások ill. más érdeklődő külföldi és hazai résztvevők vannak jelen. Ezidáig a program hallgatói a következő országokból és államokból érkeztek: Románia, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Észtország, Szlovénia, Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Belgium, Franciaország, Norvégia, Nagy-Britannia, Spanyolország, Portugália, Brazília, Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália.
2005-ben létrejött az Épített örökség helyreállító szakképző központ a kastélyban, mely segítségével a szakképző programokat, kulturális eseményeket szervezünk, és emellett tudományos kutatómunkát végzünk. A Központban szervezett programok bizonyítják, a történelmi környezet, sajátos varázsa mellett megfelelő színtér különböző társadalmi események lebonyolítására is.

A központ stratégiájának része a helyi iskolákkal való partneri viszony kialakítása és fenntartása, környezeti ismeretek, illetve gyakorlati oktatási programok szervezése érdekében. Mindezen programok mellett a központ egyetemi gyakorlatok helyszínéül is szolgál, tájépítész, művészettörténész és régész hallgatók számára.

A program honlapja, ahol további részletek találhatóak: www.heritagetraining-banffycastle.org

Programvezetők: David Baxter és Hegedüs Csilla.

CÍMKÉK
Épített örökség
Bánffy-kastély

Betűméret nagyítás
Elküldöm e-mailben
Kinyomtatom

MEGOSZTOM