PROGRAMOK

ARTEC – Arts, Rediscovery, Traditions, Eclectic, Contemporary / Művészetek, Újrafelfedezés, Hagyományok, Eklektikus, Kortárs

december 15, 2016

A Transylvania Trust Alapítvány nemzetközi kulturális együttműködési projektet valósít meg 2015. november 1. és 2017. október 31. között, melynek támogatója az Európai Unió a Kreatív Európa Program Kultúra Alprogramja által.

A projekt társszervezői:

 

Association des Centres Culturels de Rencontre – ACCR, Párizs, Franciaország
Câmpulung-i Megyei Múzeum, Câmpulung Muscel, Románia
Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesülete, Budapest, Magyarország
Diputación Provincial de Teruel, Teruel, Spanyolország

 

 

 

A PROJEKT RÖVID LEÍRÁSA
A kulturális és kreatív alkotások nemzetközi forgalma, illetve a szerzők, előadók és művészek kulturális mobilitása felbecsülhetetlen lehetőséget jelent a kultúrák közötti megértés és sokféleség ügyének Európai Unión belüli előmozdításában.
A projekt tevékenységein keresztül ötvözi a művészeti újítást, a színházi produkciót, az iparművészetet, a művészeti előadásokat, a kisebbségi programokat és a művészek, mesteremberek és előadók nemzetközi mobilitását. A bonchidai Bánffy-kastély történelmi múltjából és az eddig elvégzett, illetve ezen túl is folytatódó helyreállítási munkálataiból ihletődő projekt a művészi fejlődést, a kézműves tudást, az építészeti helyreállítást és az alkotó művészeteket kapcsolja össze, miközben a művészek, kézművesek és előadók együttműködését szorgalmazza.
A sokszínű Európa identitásának meghatározó eleme az épített örökség, mely kapcsán hiányzanak a kreatív értelmezési és hasznosítási módszerek. Az európai szinten is jelentős örökségi helyszínen létrehozott Művészetek és Mesterségek Központja kreatív módon egyesíti a régit az újjal, a hagyományosat a modernnel, új művészeti témák fele nyit, valamint megerősíti az épített és a szellemi örökség megőrzésének és fejlesztésének szükségességét.

 

CÉLOK
• a kreativitás és a művészetek hatékony eszközként való használata az örökség által képviselt európai identitás megőrzése és megerősítése érdekében
• olyan hagyományos témák és művészi kifejezési módok újrafelfedezése, amelyek inspirációs forrásként szolgálhatnak a multikulturális környezetben élő fiatal művészek és alkotók számára
• új technológiák bevonása az örökségi helyszínek hasznosítási tervébe, amelyek a hagyományokat egy modern kulturális és európai szempontból releváns kontextusba ágyazzák

 

CÉLCSOPORTOK ÉS KEDVEZMÉNYEZETTEK
A projekt a társadalom széles spektrumát szólítja meg és készteti együttműködésre tevékenységei által:
• pályakezdő művészek vagy előadóművészeti, képzőművészeti és formatervezői egyetemek/főiskolák hallgatói
• fiatal kézművesek, mesteremberek és olyan egyetemi hallgatók, akik építészeti, mérnöki tanulmányokat végeznek
• hátrányos helyzetben levő csoportok
• az egyes partnerországokban levő iskolák
• az örökség, a formatervezés és a képzőművészet terén tevékeny szakemberek

 

TEVÉKENYSÉGEK
A projekt lebonyolítását célzó szervezési tevékenységek mellett az alábbi kulturális tevékenységekre kerül sor:

A Művészetek és Mesterségek Központjának (Arts and Crafts Centre – ACC) létrehozása a bonchidai Bánffy-kastélyban
• Waiting for Revival c. nemzetközi verseny a Központot befogadó terek újraértelmezésére és a projektben részt vevők kiválasztása.
• A Központ megvalósítása. A Bánffy-kastély főépületében létrehozott Központ egy multifunkcionális teret, kiállítási teret és műhelyeket tartalmaz. A kültéri berendezés egyaránt alkalmas kikapcsolódásra valamint játszásra.
„Arts and Crafts Centre in action” – a Művészetek és Mesterségek Központjának működése
1. „Artists and craftsmen in residence” – műhelytáborok művészek és mesterek, kézművesek számára. A Központ nemzetközi tevékenységének részeként a pályakezdő és gyakorló művészek a mesteremberekkel, kézművesekkel új kifejezési módok és témák feltérképezésén, kipróbálásán, ötvözésén dolgoznak.
2. Egyéb események
• Örökség Napok kisiskolások számára Spanyolországban és Romániában
• Nyitott Kapuk Napja Magyarországon és Romániában
• Szakmai műhely azzal a céllal, hogy ösztönözze a fiatal művészek szakmai hálózatépítési teljesítményeit
• A Művészetek és Mesterségek Központjának átadási ünnepsége. Európai Örökség Napok – Metamorphoses Bánffy
• Castellarte (Művészeti vásár a Kastélyban). A Központban 2017-től kezdődően sor kerül egy, a pályájuk kezdetén levő fiatal művészek számára szervezett művészeti vásárra. Ezáltal lehetőségük lesz más művészekkel, műpártolókkal találkozni, valamint alkotásaik eladására is.
Nemzetközi kulturális együttműködés
• A Művészetek és Mesterségek Központ létrehozását és működését egy Európa-szerte bemutatandó vándorkiállítás dokumentálja, amelynek végső állomása a Művészetek és Mesterségek Központja lesz.
Eredmények népszerűsítése, hasznosítása
E tevékenység főként a projekt eredményeinek láthatóságát biztosítja, ugyanakkor az érintett művészek és mesteremberek népszerűsítését is, amely által európai szinten folytathatják munkájukat.

CÍMKÉK


Betűméret nagyítás
Elküldöm e-mailben
Kinyomtatom

MEGOSZTOM