VIDEÓGALÉRIA
 • Nyílt előadás 4

  címkék:

  Impact Hub, Kolozsvár, 2017.11.24.


  4. Romániában az épületek energia-hatékonyságának fejlesztése olyan szükséglet, amelynek a kortárs igényeket és komfort-érzetet kell követnie, és meg kell felelnie az Európai Uniós előírásoknak is. Sok esetben az ezzel kapcsolatos eljárások még a történelmi épületek esetében is megkérdőjelezhetőek (elég, ha csak a homlokzatok polisztirénnel való burkolására és ennek következményeire gondolunk), hiszen nem létezik megfelelő módszertan, technikai szabályozás, építőanyag vagy szakmai képesség. A megvitatásra javasolt témakör olyan, az új igényekre adott válaszokkal foglalkozik, amelyek nem csorbítják az épületek történeti értékét. A vita résztvevői kitérnek az európai szabványok hatására és azokra a helyi erőfeszítésekre is, amelyek a változáshoz való alkalmazóképesség növelését célozzák.


  Meghívottak:

  Andrei Ceclan, mérnök, kolozsvári Műszaki Egyetem, Elektrotechnika Kar;

  dr. Dorin Beu, mérnök, a romániai Zöld Épületek Tanácsának elnöke;

  Eugen Pănescu, építész, Planwerk, illetve Építészek Európai Tanácsa

 • Nyílt előadás 3

  címkék:

  Impact Hub, Kolozsvár, 2017.11.2.


  3. Történelmi épületek újragondolása, revitalizálása

  A történelmi épületek revitalizációja és hasznosítása nem könnyű feladat. Meg kell felelni a kor elvárásainak, valamint alkalmazkodni kell azon új funkciókhoz, melyekre igény mutatkozik a társadalom részéről. Ez a folyamat állandó mérlegelést, egyeztetést igényel, hiszen egyensúlyt kell találnunk az örökség értéke és a szükséges funkciók között. A jó példák bemutatása mellett olyan esetek megvitatására is vállalkozunk, amelyek során a legjobb szándék mellett ugyan, de tönkretették az épületek történelmi értékét.


  Meghívottak: Vlad Sebastian Rusu, Silviu Aldea építészek

  Moderál: Dan Clinci építész

 • Nyílt előadás 2

  címkék:

  Impact Hub, Kolozsvár, 2017.10.27


  2. Ipari örökségünk

  A kolozsvári Vasúti Főműhelyek (Remar), a kolozsmonostori papírmalom a Rózsák parkjában, a Szászfenesi Víz Múzeum, a tordai Sörgyár. ... Gyönyörű épületek, melyek közül néhányat senki sem használ vagy nincs megfelelő funkciójuk. Ipari örökségünk méltatlanul elhanyagolt, annak ellenére, hogy több épületet is kiváló új funkcióval láttak el és használnak napjainkban. Jelen téma több szempont megvitatására is lehetőséget kínál, ilyen a jó példák bemutatása, az ipari műemléképületek (és a bennük található gépek, felszerelések) értékének tudatosítása a társadalomban, valamint javaslatok megfogalmazása e terek újragondolása, hasznosíthatósága kapcsán.


  Meghívott: Irina Iamandescu, építész, egyetemi oktató, Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetem, Bukarest

  Moderált: Mihai Racu, építész

 • Nyílt előadás 1

  címkék:

  Impact Hub, Kolozsvár, 2017.10.26.  1. Metropolisz övezet – a falvak újra felfedezése, népi építészeti örökség

  A városok történelmi központja egyfajta védettséggel rendelkezik, míg a külvárosok és a városokkal határos falvak sok esetben elhanyagolt állapotban vannak, ez a hagyományos porták eltűnéséhez, illetve modern építményekkel való helyettesítéséhez vezet. Jelen téma során megvitatásra kerülnek a vidéki építészeti örökség megismerésére, megőrzésére és hasznosítására vonatkozó lehetőségek. Ugyanakkor megoldást keresünk arra is, hogy miként békíthető ki a hagyományos és modern, a vidéki és városi szembenállás oly módon, hogy ne tűnjenek el ezek a nélkülözhetetlen kulturális értékek.  Meghívottak: Furu Árpád, mérnök; Péter Mónika, alpolgármester, Kalotaszentkirály

 • Farsangtemetés 2010

  címkék: Torockó, Farsang Hagyomany
  Farsang utolsó szombatján Torockón régi hagyományik szerint eltemették a farsangot, "Farsang Dömét".