AKTUÁLIS

Véget ért a helyreállítási szaktábor

szeptember 08, 2017

2017. július 30. és augusztus 13. között sor került a Transylvania Trust Alapítvány építész, építőmérnök, tájépítész, régész, művészettörténész hallgatók, építőipari szakmunkások, valamint egyéb érdekelődők számára szervezett oktatási programjára. A bonchidai Bánffy-kastélyban zajló tábor célja a hagyományos építőipari mesterségek újjáélesztése és oktatása interkulturális környezetben.

A kéthetes táborra 30 résztvevő érkezett Romániából (20), Magyarországból (4), Ausztriából (2), Németországból (1), Luxemburgból (1), Görögországból (1) és az Egyesült Államokból (1). A hallgatók, hazai és Egyesült Királyság-beli egyetemi tanárok és szakemberek által tartott előadások révén elsajátíthatták az épített örökség helyreállításának alapelveit és módszereit, valamint két gyakorlati műhelyben vettek részt: kőművesség és asztalosság. A műhelyek eredménye: falazat-megerősítés, egy boltozat újjáépítése a főépületben, falfestési technikák tanulása, valamint régi bútordarabok helyreállítása. Ugyanakkor a hallgatók részt vettek egy tanulmányi kiránduláson is, amely során meglátogatták a tordai sóbányát és a frissen felújított széki református templomot.


Az esemény támogatói: Interetnikus Kapcsolatok Osztálya – Románia, Communitas Alapítvány, Kolozs Megyei Tanács, Nemzeti Kulturális Alap – Magyarország.


A program lebonyolításával kapcsolatosan számos részletet találnak a kastély Facebook oldalán.CÍMKÉK


Betűméret nagyítás
Elküldöm e-mailben
Kinyomtatom

MEGOSZTOM