AKTUÁLIS

Nyílt felhívás építészek, designerek, művészek és mesteremberek számára

március 17, 2017

A Transylvania Trust Alapítvány 2017-ben két Artists and Craftsmen in Residence - programot szervez a bonchidai Bánffy-kastélyban (Kolozs megye, Románia) olyan művészeknek, kézműveseknek, mesterembereknek, akik a történelmi értékek kortárs újraértelmezése iránt érdeklődnek és alkotásaikkal erre törekednek. A műhelyek varázslatos történelmi környezetben biztosítják a tanulásnak és alkotásnak megfelelő teret és időt.
Az alkotótáborokra 2017. augusztus 21. – szeptember 3., valamint 2017. szeptember 11. – 24. között kerül sor, az elsőben az OR (vagy), a másodikban az IF (ha) fogalma köré építve.OR  [2017. augusztus 21. – szeptember 3.]
„Kockáztatni nem más, mint egy pillanatra elveszíteni az egyensúlyunkat. Nem kockáztatni nem más, mint elveszíteni önmagunkat.”
Søren Kirkegaard a 19. század nagy magányos gondolkodója, Vagy-vagy című munkájában az esztétikai és etikai létstádiumokról értekezik. Az esztétikai lét velejárója elgondolása szerint a szorongás, kétségbeesés vagy hiábavalóság érzete, viszont a választás lehetőségével élő individuum számára a „vagy” nem csupán feltétel, hanem döntési lehetőség: az útelágazás utáni első lépés, amelyet megtesz, tehát felvállal. Ez által az egy ketté lesz, majd ismét eggyé az én döntésének következtében. Mint minden emberi, e döntés is esendő, melynek nyomán felelős vagy önmagadért és döntésedért. Te-én, az egyén.
Anyagok: fa, kő, víz
Kulcsszavak: emberi, origó, szerves, valóság, választás, tetszés szerint, önként, most

 

 

 

IF  [2017. szeptember 11. – 24.]
„ha a komor perc hatvan pillanatja
egy távfutás neked s te futsz vígan,
tiéd a Föld és minden, ami rajta...”

A Rudyard Kipling-idézet most nem esztétikai vagy morális vonatkozásában érdekes, hanem az egyén egzisztenciális beállítódása révén. Olyan krízishelyzetet érzékeltet, amely a futás, menekülés gesztusában az önként vállalt vágyat, állapotot láttatja: a totális szabadság megtapasztalásának érzése olvasható a sorok mögött. A valóságon túlmutató állapot egy krízisre adott válaszként is értelmezhető. A feltehetőleges, a változtatás elképzelése egyszerre lehet tagadás, lemondás, menekülés, de változtatásra való törekvés is, melynek kimenetele kérdéses: feltételes.
Anyagok: fém, üveg, fa
Kulcsszavak: emberfeletti, végtelen, ipari, fantázia, feltétel, majd

 

 

  

Or/If
határ
hang
fény
fa
rost
időhöz való viszony

 

A jelentkezéshez szükséges dokumentumokat pdf formátumban várjuk 2017. június 15-ig az office@transylvaniatrust.ro e-mail címre.
A részvétel feltétele:
1. Jelentkezési űrlap
1.1. név, lakcím, e-mail cím, telefon, website
1.2. szándéknyilatkozat – miért venne részt a táborban, mi az elvárása, miért tartja megfelelőnek magát arra, hogy jelentkezzen ebbe a táborba – max. 5000 karakter
1.3. rövid szakmai önéletrajz
2. Portfolió (max. 10 MB)


A szervezők ingyenes szállást és étkeztetést biztosítanak az alkotótáborok résztvevőinek. A két hetes időszakok alatt létrehozott munkák 5 évig lesznek megtekinthetőek a bonchidai Bánffy-kastélyban.
A jelentkezés előtt olvassák el a szervezők által összeállított tájékoztatót, amely a helyszínt ismerteti.

 

Az alkotótáborok az Arts, Rediscovery, Traditions, Eclectic, Contemporary projekt részei, amelyet a Transylvania Trust Alapítvány és partnerei: az ACCR, Campulung Múzeum, AUHEL, a Diputación Provincial de Teruel valósítanak meg az Európai Unió Kreatív Európa programjának támogatásával.

CÍMKÉK


Betűméret nagyítás
Elküldöm e-mailben
Kinyomtatom

MEGOSZTOM