AKTUÁLIS

Nyílt előadás az épületek energia-hatékonyságának kérdéséről

november 21, 2017
Közlemény


A kolozsvári Transylvania Trust Alapítvány az egyetemi tanév első hónapjaiban Nyílt Előadásokat hirdetett a Babes–Bolyai Tudományegyetem Történelem Karával közösen szervezett Műemlékvédelmi Posztgraduális képzést kiegészítendő. A Nyílt Előadásokra szeretettel várjuk a szakmérnöki hallgatók mellett mindazokat, akiket érdekel az épített örökség helyreállítása, hasznosítása, legyenek történelmi épületek tulajdonosai, más egyetemek hallgatói, szakmabeliek vagy pusztán a téma iránt érdeklődők. Az utolsó előadáshoz érkezett sorozat 2017. november 24-én, pénteken zárul az alábbi témakör megvitatásával:


Romániában az épületek energia-hatékonyságának fejlesztése olyan szükséglet, amelynek a kortárs igényeket és komfort-érzetet kell követnie, és meg kell felelnie az Európai Uniós előírásoknak is. Sok esetben az ezzel kapcsolatos eljárások még a történelmi épületek esetében is megkérdőjelezhetőek (elég, ha csak a homlokzatok polisztirénnel való burkolására és ennek következményeire gondolunk), hiszen nem létezik megfelelő módszertan, technikai szabályozás, építőanyag vagy szakmai képesség. A megvitatásra javasolt témakör olyan, az új igényekre adott válaszokkal foglalkozik, amelyek nem csorbítják az épületek történeti értékét. A vita résztvevői kitérnek az európai szabványok hatására és azokra a helyi erőfeszítésekre is, amelyek a változáshoz való alkalmazóképesség növelését célozzák.


Meghívottak: Andrei Ceclan, mérnök, kolozsvári Műszaki Egyetem, Elektrotechnika Kar; dr. Dorin Beu, mérnök, a romániai Zöld Épületek Tanácsának elnöke; Eugen Pănescu, építész, Planwerk, illetve Építészek Európai Tanácsa


Időpont: 2017. november 24., 18:00 óra
Helyszín: Impact Hub, Állomás / Garii u. 21.
A projekt megvalósítását a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és Helyi Tanács támogatja.

CÍMKÉK


Betűméret nagyítás
Elküldöm e-mailben
Kinyomtatom

MEGOSZTOM