AKTUÁLIS

Helyreállítási munkálatok a főépület pincéjében

december 18, 2018
Jelentős munkálatok zajlottak 2018-ban a bonchidai Bánffy-kastély főépülete nyugati szárnyában található pincehelyiségek szerkezeti megerősítése érdekében.

A neogótikus stílusú nyugati szárny a legrégebbi a Bonchidán ma is álló épületek közül. Valószínűleg a régi udvarház alapjaira építették, hiszen a pincében láthatóak a kőből rakott boltozatok, amelyek a 16. században már álltak.

Az alapítvány korábbi beavatkozásai eredményeként befedtük ezt a szárnyat és az északnyugati bástyát, de ugyanakkor kiderült, hogy a pince szerkezeti megerősítésre szorul, hisz az épület húsz éven keresztül tető nélkül állt, kitéve az időjárás viszontagságainak.

Emiatt sürgősségi szerkezet-megerősítési beavatkozásra került sor 2018 áprilisa és decembere között a bonchidai Bánffy-kastély főépületének pincéjében. Amint az időjárás engedte, tavasz és nyár folyamán a kastély e szárnya alatt is végighúzódó pinceszint alapjainak megerősítésére, újjáépítésére, falazatának javítására és a repedések összeszövésére, boltívek és boltozatok újjáépítésére került sor. A munkálatokat régészeti és művészettörténeti kutatás kísérte, ugyanakkor elkészült a főépület 3D felmérése is.

Ez óriási előrelépést jelent az épület szerkezeti biztonsága szempontjából. A pincében történő munkálatok kevésbé látványosak, ellenben nélkülözhetetlenek a helyreállítás további szakaszaihoz, illetve a megújuló terek majdani használatához.


Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával.

CÍMKÉK


Betűméret nagyítás
Elküldöm e-mailben
Kinyomtatom

MEGOSZTOM