AKTUÁLIS

Fordítóműhely a bonchidai Bánffy-kastélyban

május 19, 2017

A Transylvania Trust Alapítvány fordítóműhelyt hirdet egyetemi hallgatók számára. A 2017. szeptember 11–16-a között sorra kerülő műhely elsődleges célja Bánffy Miklós (1873–1950) néhány novellájának román nyelvű fordítása.

Bánffy Miklós irodalmi munkásságának ismerete a román anyanyelvű közönség körében még mindig hiányos, mivel csak két Bánffy-novella olvasható e nyelven, és a szerző legnagyobb irodalmi vállalkozása, az Erdélyi történet fordítása is csupán 2016-ban készült el. További célunk a tehetséges fiatalok támogatása, és kedvező feltételek teremtése a színvonalas műfordítói tevékenységhez. A műhely meghívottjai Dávid Gyula, irodalomtörténész, a Bánffy-életművet megjelentető Polis kiadó ügyvezetője; Georgeta Hajdú, valamint Marius Tabacu, Bánffy Miklós irodalmi alkotásainak (egy novella, valamint a trilógia) román nyelvre fordítói. A műhelymunkát a Bánffy-életmű román nyelvű recepciójáról szóló elméleti előadások egészítik ki. A programot közönségtalálkozó zárja, ahol a résztvevő fiatalok megosztják tapasztalataikat és bemutatják fordításaikat.


2017. szeptember 5-ig várjuk a román és magyar nyelvet jól ismerő, a műfordítás iránt érdeklődő diákok jelentkezését az office@transylvaniatrust.ro címre.
A jelentkezéshez nélkülözhetetlen a magyar és román nyelv ismerete, továbbá a szakmai önéletrajz, publikációs lista (ha van), mintafordítás (max. 3 oldal). A helyek száma korlátozott.

 

Helyszín: Bánffy-kastély, Bonchida
Időpont: 2017. szeptember 11–16.
A szállás, étkezés ingyenes.


A kulturális programot a Román Kulturális Alap támogatja.

 

CÍMKÉK


Betűméret nagyítás
Elküldöm e-mailben
Kinyomtatom

MEGOSZTOM