AKTUÁLIS

Bánffy műhely - 2018

március 29, 2018
A Transylvania Trust Alapítvány kéthetes épületkutatási nyári gyakorlatot szervez a bonchidai Bánffy-kastélyban 2018. augusztus 19– szeptember 1-je között.
A kutatások két műhelyben zajlanak: régészet és a falkutatás. Elsősorban régész és művészettörténész egyetemi- és mesterképzős hallgatókat várunk, de szívesen látunk építész-, történész-, restaurátor-, turisztika-szakos vagy más szakokon tanuló diákot is. A két műhelyben 15-15 hely van, a régész csoportot dr. Csók Zsolt, a kolozsvári Erdély Történeti Múzeum régésze, a művészettörténész csoportot dr. Weisz Attila, a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem adjunktusa irányítja. A nyári gyakorlat ingyenes (szállás és étkezés), és kiegészül egy szakmai kirándulással, amelynek költségeit szintén a szervezők állják. A nyári gyakorlat idején a kastélyról, és annak művészettörténeti meg történeti kontextusáról szóló előadások is lesznek. A kutatási és dokumentálási munkák elsősorban a kastély főépületét érintik.
A műemlék-régészet új irányzat, a műhelyek által ezt a trendet próbáljuk továbbfejleszteni, és beilleszteni az erdélyi kutatásba. A párhuzamos feltárásokkor olyan új információkkal gazdagodunk, melyeket követni, ellenőrizni lehet a másik műhely munkájában is. Minden felszínre hozott adat vagy lelet többletértéket képez a műemlék számára, ugyanakkor segíti a műemlék felújítási folyamatát, ezáltal munkaerő piacot is teremt a fiatal szakembereknek.
A műhelyekben való részvételt a BBTE Művészettörténet szakán és a MDE Művészettörténet és Művészetelmélet szakán elismerik kötelező nyári gyakorlatként.
A műhelyek a
 - falkutatás
 - épületdokumentálás
 - régészeti feltárás és -dokumentálás
 - kőtár-felmérés
 - előre megadott könyvészet alapján kidolgozott turisztikai vezetés terén nyújtanak szakmai tapasztalatot a résztvevő diákoknak.
Jelentkezni az office@transylvaniatrust.ro címre 2018. április 30-ig elküldött űrlappal lehet.
További információk:  https://www.facebook.com/BanffyCastleBontida/


CÍMKÉK


Betűméret nagyítás
Elküldöm e-mailben
Kinyomtatom

MEGOSZTOM