NEWS

A summer with results at BHCT Centre

26 august 2015Studenții și profesioniștii interesați anul acesta au avut ocazia de a participa la două module de specializare organizate în perioada 18 iulie – 1 august și 8 – 22 august la Castelul   Bánffy din Bonțida, jud. Cluj. Modulele de două săptămâni au început cu două zile de prelegeri teoretice privind principiile, metodologia și tehnicile adecvate restaurării patrimoniului construit, susținute de profesori din România și Anglia. Apoi au urmat zece zile de lucru în 4 ateliere practice paralele și o zi dedicată excursiei la Salina Turda și Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, unde cursanții au avut posibilitatea de observa exemple de valorificare a patrimoniului cultural.

În atelierele practice dulgherii au realizat ferme de acoperiș, folosind îmbinări tradiționale; tâmplarii, din acest an într-un atelier separat, au parcurs etapele restaurării mobilierului tradițional. Cei care au ales pietrăria, după ce s-au familiarizat cu uneltele specifice și tipurile de piatră, au sculptat profile și motive florale. Atelierul zidarilor a fost cel mai activ, ei lucrând în mai multe puncte, și anume, la consolidarea zidăriei existente a Castelului, la construirea a două arce și a unei bolte, la tencuieli decorative (tehnicile stucco, fresco și sgrafito), respectiv participanții modulului al doilea, continuând realizările primului modul au reușit să finiseze fațada vestică a clădirii bucătăriei, exersând curățirea, repararea, și tencuirea în mai multe straturi ale zidului – astfel în acest an munca zidarilor a adus rezultate foarte explicite și vizibile. Interesul față de aceste module a fost foarte mare, am avut 30, respectiv 31 de participanți din Ungaria (3), Franța (3), Belgia (2), Luxemburg (1), Anglia (5), Grecia (1) și România (46).

Programul a fost realizat cu ajutorul Programului-cadru Cultura al Uniunii Europene – Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură, Uniunii Arhitecților din România din Fondul „Timbrului Arhitecturii" în anul 2015, în cadrul proiectului cultural Curs de specializare în reabilitarea patrimoniului construit, al Departamentului Relațiilor Interetnice și al Fondului Cultural Național, respectiv al Fondului Bethlen Gábor din Ungaria.      
TAGS


Font size
Send over e-mail
Print

SHARE