Transylvania Trust

A kulturális ökoturizmus fejlesztése az Erdély Szamos Kistérségben

A Transilvania Trust Alapítvány 2018 decembere és 2020 júniusa között valósítja meg A kulturális ökoturizmus fejlesztése az Erdély Szamos Kistérségben, Bonchida, Kolozsborsa, Szék és Borsaújfalu községekben c. projektjét, amelyet az Európai Unió támogat a Leader Program keretében.

A kistérség gazdag, változatos kulturális és természeti örökséggel rendelkezik, amely kevés szerepet kapott a helyi közösség és gazdaság fejlesztési folyamatában. Projektünk az ökoturizmus által hívja fel a figyelmet erre az örökségre és 4 község területén javasol új vidékfejlesztési lehetőséget, fiatal szakértők bevonásával és a helyi közösség aktív részvételével.

A szolgáltatásokat és beruházásokat egyaránt tartalmazó projekt alapötlete gyalogos és biciklis turisztikai útvonalak meghatározása volt. Ehhez a régió felmérésére, az ismert és kevésbé ismert kulturális és természeti örökségi elemek leltározására, a meglévő turisztikai szogáltatások megismerésére, a létező útvonalak feltérképezésére és tesztelésére van szükség. A bonchidai Bánffy-kastélytól induló útvonalak népszerűsítése és a turisták rendelkezésére bocsátandó biciklik beszerzése is a tevékenységek részét képezi.

A kulturális ökoturizmus fejlesztése az Erdély Szamos Kistérségben, Bonchida, Kolozsborsa, Szék és Borsaújfalu községekben c. projekt támogatója a GAL Someș Transilvan, Leader Program, M2/6B Intézkedés – A helyi örökség hasznosítása  és a helyi identitás megerősítése, Nemzeti Vidékfejlesztési Program 2014–2020. A támogatás értéke: 28334 Euro. Szerződés száma: C 1920074C106861303760/19.12.2018.